Zelf regelen

Zelf aangifte doen van een overlijden

Als een kind is geboren gaat meestal de vader in de dagen erna vol trots naar het gemeentehuis om de geboorte van de nieuwe wereldbewoner officieel te maken in het gemeentelijke bevolkingsregister. Er komt een mooie stempel in het trouwboekje, als deze er is en je krijg sowieso een officieel document mee. Het hoort erbij dat je dat doet. Met de felicitaties erbij van de gemeenteambtenaar.

Overlijden aangeven bij de gemeente

Als er iemand is overleden, moet er binnen 6 werkdagen aangifte van worden gedaan in de gemeente waar de persoon is overleden. De gemeente maakt een overlijdensakte op en geeft toestemming voor de uitvaart (verlof tot lijkbezorging).

Het is opmerkelijk dat vaak een uitvaartverzorger automatisch de aangifte van overlijden gaat doen. Als iemand zijn geliefde is verloren en zich meldt bij de balie van het gemeentehuis, zullen ze daar waarschijnlijk verbaasd reageren, want de meeste mensen doen dat niet zelf. Terwijl het goed is voor het rouwproces om dat als nabestaande zelf te doen. Het is niet iets dat per se bij de rol van een uitvaartverzorger hoort. Deze kan juist de familie motiveren het zelf te doen. Een nabestaande ontvangt zo zelf een document zwart-op-wit met de mededeling dat iemand is overleden. Dat is een soort definitief moment die past in een week van afscheid.

Een overlijdensactie uit de gemeente Rotterdam en uit gemeente Oldenzaal

PS: Bekijk de website van de gemeente voor de precieze procedure. Meestal moet er een afspraak worden gemaakt.

Niet al het organiseren en geregel hoeft uit handen te worden genomen. De dood hoort bij het leven en, hoe hard een afscheid ook is, het zelf actief zijn in al die fasen van het laatste afscheid is belangrijk, juist voor de mensen die achterblijven.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk-Jan Leppink
Henk-Jan Leppink
3 jaren geleden

Ik heb vorige week donderdag zelf aangifte gedaan van het overlijden van mijn vrouw (51 jaar). Het is waardevol dat te doen. En inderdaad stond men wat raar te kijken dat een relatief jonge vent in spijkerbroek en op slippers dat zelf komt doen. Ik merkte ook dat men er respect voor had dat ik het zelf deed.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)