
我想我确实有一份遗嘱,但我不知道上面写了什么,距离我在公证处已经二十多年了。
Abracadabra is het voor veel mensen als ze hun testament na jaren weer openslaan. Ooit heb je het netjes laten opstellen, de notaris heeft alles duidelijk uitgelegd, maar nu – tien jaar later – snap je er zelf nog maar de helft van.
Ik zie dit wekelijks. Mensen die net een dierbare hebben verloren en met het testament in de hand bij ons komen voor de afwikkeling van de nalatenschap. Of mensen die hun eigen nalatenschap willen regelen en zich afvragen of hun testament nog wel klopt met hun huidige situatie.
De grote vraag: wat staat er eigenlijk in?
Wanneer ik dan vraag: “Wat staat er precies in je testament?” krijg ik steevast grote ogen en vragende blikken. “Geen idee, dat is al zo lang geleden.“
En dat snap ik. Het is geen onderwerp waar je dagelijks mee bezig bent. Maar stel je eens voor dat jouw testament straks niet meer klopt met jouw wensen. Wat dan?
Check je testament: is het nog wat jij wil?
👉🏼 Is alles nog up-to-date? Misschien heb je een nieuwe relatie, (klein)kinderen, een andere financiële situatie of wil je iemand anders als executeur aanwijzen.
👉🏼 Staan er geen verrassingen in? Laatst sprak ik iemand die dacht dat alles goed geregeld was. Tot ze ontdekte dat haar ex-partner nog steeds als erfgenaam in haar testament stond.
👉🏼 Past het nog bij de wet? Wat tien jaar geleden een slimme keuze was, kan nu nadelig uitpakken.
Waarom een testament?
Een testament is een officieel document waarin je vastlegt wat er na je overlijden met je nalatenschap gebeurt. Dat gaat niet alleen over geld of een huis, maar ook over persoonlijke bezittingen zoals sieraden, erfstukken of zelfs je huisdieren. Je bepaalt zelf wie je erfgenamen zijn en wie jouw wensen uitvoert (de executeur).
Wat kun je zelf regelen?
Kleine zaken, zoals de verdeling van sieraden of meubels, kun je zonder notaris vastleggen in een codicil. Dit moet wel met de hand geschreven en ondertekend zijn.
Grotere beslissingen – zoals wie jouw erfgenamen zijn of wie de voogdij krijgt over je kinderen – kunnen alleen in een testament worden vastgelegd bij een notaris.
Wat als je geen testament hebt?
Dan bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn. Dat gebeurt in een vaste volgorde: eerst een partner en kinderen, daarna andere familieleden. Maar heb je speciale wensen, zoals een legaat aan een goed doel of een specifieke regeling voor je partner en (stief)kinderen? Dan is een testament onmisbaar.
Wacht niet tot het te laat is
Een testament regel je niet voor jezelf, maar voor de mensen die je achterlaat. Zorg dat het klopt.
Twijfel je? Kom in actie en neem contact met mij op. Samen kijken we of jouw testament nog past bij jouw situatie en wat de beste vervolgstappen zijn. Geen grote stap, gewoon even samen checken of alles nog klopt.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.