Telefoongesprek-Simone

Wanneer rouw en nalatenschap botsen: een verhaal van twee zussen

Wanneer iemand overlijdt komt er veel op nabestaanden af. Je moet een verlies verwerken, maar je komt ook heel veel concrete zaken tegen waar je mee aan de slag moet. Het afwikkelen van een nalatenschap is een hele belangrijke. Maar wat doe je als je als erfgenamen niet op één lijn zitten? Daarover belde Simone ons.

Mijn moeder is vrij recent overleden”, zo vertelt Simone. “We hebben de nalatenschap beneficiair aanvaard.”

Wie zijn we?” vraag ik aan Simone.

Dat zijn mijn zus en ik. Eerlijk gezegd zijn we momenteel niet goed on speaking terms. De notaris adviseerde om met jou contact op te nemen. Kan je misschien een offerte sturen waarin je aangeeft wat een afwikkeling gaat kosten?

Beneficiair aanvaarden

Het is altijd fijn als een notaris doorverwijst. Notarissen hebben steeds vaker onvoldoende tijd en aandacht om nalatenschappen af te wikkelen en zoeken ons als partij op. Maar zomaar een offerte sturen doen we nooit. “Juist bij de afwikkeling van een nalatenschap vinden wij een persoonlijke kennismaking met alle erfgenamen belangrijk. Vertrouwen is een van de belangrijkste onderdelen van de afwikkeling en als je niet zo goed in contact bent met je zus, is een kennismaking met jullie samen cruciaal. Op deze manier kunnen jullie kennismaken met mij, kan ik kennismaken met jullie en kunnen we ook goed bespreken welke stappen er allemaal doorlopen moeten worden, welke onderdelen jullie (wellicht uit kostenbesparing) zelf kunnen doen en ook wat er allemaal komt kijken bij een beneficiaire aanvaarding.”

PS: lees hier precies wat beneficiair aanvaarden is  »

Wat is de reden?

Er is vaak een reden dan er beneficiair wordt aanvaard. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je eenvoudigweg te weinig weet, of dat je vermoed dat er schulden zijn. Je kunt dan pas veilig zuiver aanvaarden als je voldoende garantie hebt op een positieve nalatenschap. Dus ik vraag naar de reden van beneficiair aanvaarden:

Nou, mijn moeder was nogal ruimhartig met geld het laatste jaar. Er is ook nog een testamentwijziging geweest en de vraag is of er nog voldoende geld is. Wij weten het gewoon niet zeker en willen geen risico lopen met ons privévermogen.

Oke, dat klinkt als een wijs besluit. Is het een idee dat ik ook met je zus contact heb om te kijken of zij ervoor openstaat om een kennismaking te plannen? De kennismaking is gratis en op basis van dat gesprek kunnen jullie dan samen besluiten of er een goede combinatie is met ons kantoor.”

Simone geeft aan dat het inderdaad goed kan zijn als ik even met haar zus contact heb. Haar zus is nogal in rouw, zoals ze dat dan zeggen. Dat heeft tot gevolg dat he proces enorm wordt vertraagd. Simone wil vooral snel door met de afwikkeling en ze heeft zelfs al een makelaar ingeschakeld. 

De zussen zijn allebei verantwoordelijk voor de afwikkeling en ze gaan allebei op een andere manier om met rouw. En dat heeft ook effect op de onderlinge verhouding. Dan is het niet alleen fijn, maar ook gewoon heel verstandig om een onafhankelijke partij in te schakelen. Daar zijn wij er een van die je helpen om alle wettelijke en administratieve zaken correct af te handelen. En gelukkig snappen we veel van  wat rouw ook met je doet en hoe het je kwetsbaar kan maken.

Kom jij er zelf ook niet uit?

Als jij voor een vergelijkbare uitdaging staat, moet je niet aarzelen om contact op te nemen. Een eerste kennismakingsgesprek is altijd kosteloos en je bent tot niets verplicht. Ons wens is dat er meer ruimte komt voor jouw manier van rouwen als wij zorgen en praktische zaken uit handen kunnen nemen! Naar de contactpagina »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)