Vijf veelgestelde vragen over erfenissen

Het overlijden van een dierbare heeft grote impact. Je krijgt te maken met afscheid en met rouw. Maar er zijn ook veel praktische zaken waar je mee te maken krijgt zoals het organiseren van een uitvaart en het afwikkelen van een nalatenschap. 

Erfenissen en nalatenschappen kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Je hebt er immers niet dagelijks mee te maken. Daarom hebben we de vijf meest gestelde vragen over dit onderwerp voor je op een rijtje gezet. Zo helpen we je om beter te begrijpen wat je opties zijn en hoe je het beste kunt handelen. 

1. Moet je een erfenis altijd accepteren?

Nee, dat hoeft niet. Als je twijfelt of er bijvoorbeeld wel een positieve erfenis is en niet vooral schulden, kun je kiezen voor een beneficiaire aanvaarding. Dit betekent dat je de erfenis accepteert, maar niet persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Als je de erfenis helemaal niet wilt, kun je deze ook verwerpen.

2. Wat betekent beneficiair aanvaarden?

De uitdrukking ‘beneficiair aanvaarden’ zul je vaak tegenkomen rondom erfenissen. Het is een veilige manier om een erfenis te accepteren. Er zijn drie manieren om te beslissen over een erfenis:

  1. Zuiver aanvaarden
    Een erfenis wordt zonder voorwaarden geaccepteerd. De erfgenaam krijgt recht op bezittingen, maar is ook verantwoordelijk voor de schulden. En als die schulden groter zijn dan de erfenis, moeten deze uit eigen middelen worden betaald.
  2. Beneficiair aanvaarden
    Een erfenis wordt alleen aanvaard als de waarde van de erfenis voldoende is om ook de schulden te voldoen.
  3. Verwerpen
    Er wordt volledig afgezien van de erfenis. De erfgenaam heeft dan geen recht op bezittingen en is ook niet verantwoordelijk voor schulden.

Als je niet weet wat je moet doen in jouw situatie, neem dan gerust contact op »

3. Wanneer moet ik een erfenis weigeren?

Er zijn verschillende redenen om een erfenis te weigeren. Misschien zijn er meer schulden dan bezittingen, wil je niets te maken hebben met de nalatenschap, of is er een conflict met andere erfgenamen. 

Als je een erfenis weigert, gaat jouw deel naar de volgende erfgenamen. Het verwerpen van de erfenis moet officieel aan de rechtbank worden doorgegeven.

4. Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting over een erfenis?

Hoeveel erfbelasting er moet worden betaald hangt af van de hoogte van de nalatenschap en van de relatie die je had met een overledene. 

Steeds meer mensen willen bij leven weten wat de erfbelasting is mochten ze op korte termijn overlijden en ook wat de mogelijkheden zijn om de erfbelasting te verlagen. Wij kijken graag met je mee als je hier vragen over hebt.

5. Wat kost het afhandelen van een erfenis?

De kosten voor het afhandelen van een erfenis variëren. Dit hangt af van de persoonlijke situatie en wensen. Regelmatig komen we in situaties waar weinig tot niets is geregeld en waar veel onduidelijkheid is. Dat betekent dat er veel tijd gaat zitten in het overzichtelijk maken van de complete erfenis, het zoeken van alle erfgenamen. Hoe complexer, hoe langer zo’n proces gaat duren. 

Het is belangrijk om goed advies in te winnen, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn en hoe je dit het beste en voordeligst kunt aanpakken. 

Het is altijd lonend om bij leven je eigen nalatenschap goed overzichtelijk te maken en, waar nodig, een helder testament op te stellen. Dat scheelt veel tijd, gepuzzel en frustratie bij de nabestaanden na het overlijden. En je geeft ruimte voor rouw!

Tenslotte 

Erfenissen kunnen complex zijn, maar met de juiste informatie en hulp kun je de beste beslissingen nemen voor jou en je dierbaren. Schroom niet om een expert in te schakelen om je hierin bij te staan. Sandra Jongeneelen is als RegisterExecuteur deskundige op het gebied van (complexe) nalatenschappen en erfenissen. We helpen je graag!

Heb je advies nodig? Stuur een terugbelverzoek in!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)