Wereldwijze lessen in Rouwverwerking

Wereldwijze lessen in rouwverwerking

Als rouw je raakt, zoek je, misschien wel vanzelfsprekend, naar het bekende: hoe rouwen we in het westen. Je hebt anderen gezien in rouw en je hebt misschien zelf ook al rouw meegemaakt. Een goede vraag die je zou kunnen stellen is hoe andere culturen rouwen en wat we van oude culturen zouden kunnen leren!

Wetenschappelijk onderzoek

In het onderzoek De Diversiteit van Inheemse Wijsheid over Rouw (The Diversity of Indigenous Wisdom on Grief: Exploring Social Work Approaches to Bereavement) van o.a. Tomofumi Oka (bron) wordt precies deze vraag gesteld. Specifiek wordt door hen onderzocht hoe wordt omgegaan met rouw onder boeddhisten in Japan, moslims in Maleisië, en christenen in Zweden. Wat kunnen wij zelf leren van deze oude inheemse wijsheid?

Drie culturen, drie bronnen van wijsheid

Japan

Boeddhisten in Japan benaderen rouw vooral met een focus op de continuïteit van relaties. De relatie met iemand die is overleden houdt niet op bij de dood. De dood is een overgangsfase. 

Als de relatie doorgaat moet je niet ‘leren loslaten’, maar versterk je juist de herinneringen. In deze cultuur blijf je je verbinden met iemand die er niet meer is en wordt de relatie onderhouden door rituelen, gebeden en de zorg voor huisaltaren. 

Maleisië

De uitdrukking “Insha’Allah”, wat letterlijk “als God het wil” betekent, speelt een significante rol in de islamitische cultuur en geloof, en beïnvloedt inderdaad ook de houding ten opzichte van rouw en verlies.

Moslims in Maleisië leggen vooral de nadruk op het spirituele aspect van rouw. De dood is de wil van Allah en dat is wat je moet accepteren. Je geeft jezelf over aan de wil van God. In de acceptatie vinden ze een diep gevoel van vrede en berusting. 

Zweden

In Zweden is de dood nog vaak een taboeonderwerp en rouwenden interpreteren de zwijgende reacties in hun sociale netwerk vaak als de verwachting dat je ‘verder moet gaan’. Christenen worden hier beïnvloed door zowel religieuze als seculiere waarden. In Noord-Europa vind je een meer persoonlijke rouw-ervaring. De nadruk ligt dan vooral op hoe je zelf een innerlijk pad door het verdriet kan afleggen waarbij je moet leren loslaten. Rouwen is veel minder een collectieve ervaring met mogelijk een gevoel van eenzaamheid als gevolg.

Lessen voor ons

Je ziet dat er heel veel verschillende manieren zijn om te rouwen. Er zitten hele waardevolle lessen in. 

De relatie met een overledene is niet voorbij

Net als de Japanse benadering zouden we kunnen leren om de banden met onze overledenen te onderhouden. We kunnen leren om op een nieuwe manier ons te verbinden met degene die niet meer hier is. 

Acceptatie en overgave

Soms missen we in de westerse samenleving de aanvaarding van het lot of de wil van God (hoe je het ook noemt in jouw geloofsovertuiging). De acceptatie die je in Maleisië vindt laat zien dat acceptatie van verlies een krachtige stap kan zijn naar innerlijke vrede en heling.

Persoonlijke weg

Als je kijkt naar de ervaring in Zweden dan is er grote nadruk op de persoonlijke reis die je in rouw moet afleggen. Dit kan rouwenden de ruimte bieden om hun eigen manieren te vinden om met hun verlies om te gaan. Het is belangrijk om ruimte te maken voor persoonlijke zingeving en groei binnen het rouwproces. Door ruimte te maken voor een persoonlijke rouwverwerking kan je ook persoonlijk groeien en nieuwe inzichten opdoen. 

Blijven leren van anderen

Het is goed om verder te kijken dan de eigen ervaring. Kijk naar andere culturen hoe zij omgaan met verlies, verdriet en tegenslag. Daar zijn waardevolle lessen te halen. 

Welke les zou jij zelf willen toevoegen?

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)