Berichten

Wie moet je erfgenaam worden als je geen familie hebt?

10 april 2024 |

Het kiezen van een erfgenaam is een belangrijk onderdeel van je nalatenschapsplanning, vooral al je geen directe familie zoals kinderen of broers en zussen hebt. Daarom bespreken we eens hoe je het dan moet regelen. Wie kun je aanwijzen als je erfgenaam en waar moet je rekening mee houden?

Lees verder »
Mannen die rouwen

Mannen die rouwen

3 april 2024 |

In veel culturen merk je een groot verschil in hoe mannen en vrouwen omgaan met verlies en verdriet. Nog steeds worden mannen aangemoedigd om sterk te zijn en niet te veel hun emoties te laten zien. ‘Doe maar normaal’ en ‘schouders eronder’ zijn de tips die veel worden gegeven.

Lees verder »
Het Nieuwe Rouwen (NTR uitzending)

Het nieuwe rouwen (NTR, 28 maart ’24)

29 maart 2024 |

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: het overlijden van een dierbare. En ook al is dit ingrijpend, de meeste mensen hebben geen professionele hulp nodig bij hun verwerking. Maar als de rouwreacties zo heftig zijn dat het dagelijks functioneren wordt beperkt, spreken we van een rouwstoornis.

Lees verder »
De loterij winnen - Met goede planning win je meer

De loterij winnen? Met goede planning win je meer!

20 maart 2024 |

Veel mensen dromen van het winnen van de loterij. Toch zijn er andere manieren om financieel voordeel te behalen die vaak over het hoofd worden gezien.

Lees verder »
Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar rouw

Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar rouw

13 maart 2024 |

Bij de Rijksuniversiteit Groningen lopen momenteel twee onderzoeken naar het thema rouw. Ben jij iemand met een verlieservaring? Dan kan je de onderzoekers helpen!

Lees verder »

Afwikkelen nalatenschap na overlijden eerste ouder

7 maart 2024 |

Als een van je ouders overlijdt, is dat een ingrijpende gebeurtenis. Praktische zaken, zoals het afwikkelen van een nalatenschap, zijn misschien niet waar je op zit te wachten. Toch is het cruciaal om hier aandacht aan te besteden.

Lees verder »
Wereldwijze lessen in Rouwverwerking

Wereldwijze lessen in rouwverwerking

29 februari 2024 |

Hoe wordt er gerouwd in andere culturen? In een boeiend onderzoek wordt gekeken naar rouw in Japan, Maleisië en Zweden. Daar zijn ook mooie lessen uit te halen!

Lees verder »

Vijf veelgestelde vragen over erfenissen

23 februari 2024 |

Erfenissen en nalatenschappen kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Je hebt er immers niet dagelijks mee te maken. Daarom hebben we de vijf meest gestelde vragen over dit onderwerp voor je op een rijtje gezet. Zo helpen we je om beter te begrijpen wat je opties zijn en hoe je het beste kunt handelen. 

Lees verder »
Je creativiteit gebruiken in rouw

Creativiteit en rouw: creativiteit gebruiken in rouwverwerking

8 februari 2024 |

Helaas overkomen ons dingen in het leven waar ieder woord voor tekortschiet. Creativiteit kan je een andere taal bieden waarmee je, soms helemaal zonder woorden, wel iets kan zeggen.

Lees verder »

Wat gebeurt er als je niets regelt voor je digitale nalatenschap?

31 januari 2024 |

Kom jij wel eens accounts tegen op Facebook, Instagram of LinkedIn van mensen die zijn overleden? Het kan een lastige confrontatie zijn. Om dergelijke problemen te voorkomen is het goed om in gezonde tijden na te denken over wat je zou willen met je digitale nalatenschap na je overlijden.

Lees verder »

Rouw doormaken

Er is geen recept voor het rouwproces, maar wel een beschrijving van de taken die verricht moeten worden. Er is ook geen vaste volgorde en de fasen en taken lopen door elkaar heen.

Rouw & Verlies in je omgeving

Wat kan je doen als iemand intens verdrietig is en in rouw? Die vraag is de basis van het e-boek 'Rouw & Verlies in je omgeving'. Wat kan jij betekenen voor iemand in rouw? Het antwoord is simpel en de uitvoering moeilijker.

Wie is Bright Elephant

Bright Elephant heeft een belangrijke missie, namelijk mensen helpen de dood en rouw bespreekbaar te maken en de herinneringen aan het samengeleefde leven te vieren. Maak kennis met het team.