Berichten
Rouw is geen ziekte die genezen moet worden
Rouwen om het verlies van een dierbare is een normale menselijke ervaring. Toch wordt rouw steeds vaker gezien als iets dat ‘behandeld’ of ‘opgelost’ moet worden. Psychologen en therapeuten spreken soms over ‘gecompliceerde rouw’ of ‘langdurige rouwstoornis’ wat officiële termen zijn. Maar is het wel terecht om rouw als een ziekte te zien?
Lees verder »Allerzielenconcert en DOOD-expositie
Als Bright Elephant zijn we mede organisatoren van twee bijzondere activiteiten: het Allerzielenconcert op 31 oktober in de Nieuwe Kerk van Delft. En de expositie over de dood en herinneringen in de Oude Kerk van Delft. Zo zal er veel aandacht zijn voor belangrijke thema’s. En jij bent welkom.
Lees verder »Hoe kan je iemand die is overleden blijven herinneren?
Nee, je gaat iemand echt nooit vergeten. Je kan je herinneringen aan een overleden dierbare extra vasthouden door de tips in dit artikel.
Lees verder »Kunst in je nalatenschap: van amateurwerk tot kostbare collecties
Veel mensen hebben kunst in huis. Misschien ben je zelf een amateurkunstenaar, heb je kunstwerken gekocht of heb je bijzondere stukken geërfd. Maar wat gebeurt er met al die kunst als je er niet meer bent?
Lees verder »De troostende kracht van herinneringsobjecten
Spullen van overledenen kunnen een belangrijke rol spelen in het rouwproces en het herinneren van iemand die er niet meer is. Het lijkt misschien op de rol van overgangsobjecten voor kinderen.
Lees verder »Regel het nu voor later
Op de hoogtedagen van het leven zoals een huwelijk, gaan samenwonen of het kopen van een huis, praten we niet graag over het einde ervan. Maar juist dan zou je het moeten bespreken.
Lees verder »De Pietà: een tijdloos beeld van rouw
Rouw is voor iedereen anders. Sommige mensen huilen veel, anderen worden stil. Sommigen willen praten over hun verlies, anderen sluiten zich af. Maar als je je afvraagt hoe rouw eruit ziet, is er één beeld dat veel mensen raakt: de Pietà. Dit is een afbeelding van Maria die haar overleden zoon Jezus vasthoudt.
Lees verder »Waarom ontstaan vaak conflicten rondom erfenissen?
Een erfenis zou je kunnen zien als een laatste geschenk van een dierbare aan de nabestaanden. Maar hoe komt het toch dat erfenissen zo vaak een bron zijn van familieconflicten. Daar zijn best een aantal psychologische en emotionele factoren bij aan te wijzen.
Lees verder »Bewegen helpt bij rouw, zegt onderzoek
Bewegen is goed voor je. Niet alleen voor je lijf, maar ook voor je brein. En wat blijkt uit onderzoeken: sporten en bewegen kunnen ook helpend zijn als je rouwt om iemand die is overleden.
Lees verder »Strijd tegen ongewenste huisdieren en een vervuild huis
Je thuis opruimen klinkt misschien als een eenvoudige klus. Maar wat nu als het het huis is waarin je samen met je moeder en je broer hebt gewoond, en je bent alleen over en ondertussen 86 jaar oud. Voor meneer is het huis opgeruimd krijgen een bijna onmogelijke klus.
Lees verder »- 1
- 2
- 3
- …
- 24
- Volgende »