Berichten

De eerste dertien weken van rouw

30 november 2023 |

De eerste dertien weken na het ervaren van een groot verlies zijn als een reis door een nog onbekend land. Zelfs als je al eerder een verlies hebt meegemaakt, is deze tijd nieuw en vol uitdagingen. Er spelen veel emoties en je moet zoeken naar een nieuwe balans.

Lees verder »
Wat kost je eigen uitvaart?

Wat kost zo’n uitvaart eigenlijk?

26 november 2023 |

Heb jij al eens nagedacht over je eigen uitvaart? Eerlijk gezegd gaan veel mensen dat toch wel een beetje uit de weg. Echter, een begrafenis of crematie kan toch een kostbare aangelegenheid zijn.

Lees verder »
Rouwen mannen en vrouwen anders?

Rouwen mannen en vrouwen anders?

15 november 2023 |

Het is opvallend dat in de meeste lotgenotengroepen voornamelijk vrouwen aanwezig zijn. Zoek je naar een rouwbegeleider, dan blijkt het lastig om een man te vinden. Het lijkt alsof rouwen vooral iets voor vrouwen is. Maar wat doen mannen dan eigenlijk?

Lees verder »

Regie houden over je eigen toekomst

9 november 2023 |

Hoe zorg je dat je regie houdt over je eigen leven? Bij het antwoord op deze vraag hoort zeker ook het levenstestament en het benoemen van een levensexecuteur.

Lees verder »
Een lied van hoop geboren uit verlies

Een lied van hoop, geboren uit verlies.

1 november 2023 |

Dit is een gastblog van singer-songwriter Marcel Broekman, vader van twee zonen. Na 24 jaar getrouwd te zijn met Mirjam werd hij weduwnaar. Op 27 juni 2021 gebeurde datgene waarvan hij hoopte het nooit mee te hoeven maken.

Lees verder »
Bespreken afscheid

Waarom we het gesprek over afscheid moeten voeren

25 oktober 2023 |

In een recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van Monuta kwam naar voren dat openheid over afscheidsthema’s nog steeds een gevoelig punt is onder Nederlanders. Waarom zou je het wel moeten voeren?

Lees verder »

Een frisse blik op rouwverwerking

19 oktober 2023 |

Nog steeds wordt het model van de ‘vijf fasen van rouw’ gebruikt om aan te geven hoe rouw werkt. Ondertussen is er veel meer inzicht in rouw en zijn er veel passender modellen ontwikkeld .

Lees verder »
Wat doet Bright Elephant?

Wat doet Bright Elephant eigenlijk allemaal?

12 oktober 2023 |

We krijgen vaak de vraag: “Wat doen jullie als Bright Elephant nu eigenlijk?” Die vraag begrijpen we wel, want we doen namelijk best wel heel veel en verschillende dingen. Daarom zetten we het op een rij.

Lees verder »
Rouw en Woede en Boosheid

Woede en boosheid: de verborgen taal van verdriet

5 oktober 2023 |

Het is een bekend citaat van C.S. Lewis: “Ik zat lang genoeg met mijn woede totdat ze me vertelde dat haar echte naam verdriet was.” Lees de zin nog eens. Het raakt aan een veelvoorkomend maar onderbelicht aspect van rouw: de rol van woede en boosheid.

Lees verder »
Wie krijgt na overlijden de gouden ring van oma

Wie krijgt na overlijden de gouden ring van oma? Leg het vast!

28 september 2023 |

Voorkom familieconflicten na een overlijden door duidelijk vast te leggen wie welke persoonlijke spullen erft. Dat kan veel verdriet voorkomen!

Lees verder »

Rouw doormaken

Er is geen recept voor het rouwproces, maar wel een beschrijving van de taken die verricht moeten worden. Er is ook geen vaste volgorde en de fasen en taken lopen door elkaar heen.

E-boek Rouwtijd

Wat kan je doen als iemand intens verdrietig is en in rouw? Die vraag is de basis van het eerste e-boek van Bright Elephant. Wat kan jij betekenen voor iemand in rouw? Het antwoord is simpel en de uitvoering moeilijker.

Wie is Bright Elephant

Bright Elephant heeft een belangrijke missie, namelijk mensen helpen de dood en rouw bespreekbaar te maken en de herinneringen aan het samengeleefde leven te vieren. Maak kennis met het team.