Berichten
Nederlandse huisartsen actief in rouwzorg, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend
Een overleden patiënt laat vaak familie en vrienden achter die moeten leren leven met het verlies. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlandse huisartsen hier vaak actief bij betrokken zijn, maar dat er ook ruimte voor verbetering is in de zorg voor nabestaanden.
Lees verder »Wat gebeurt er als je rouw wegduwt?
Wat gebeurt er eigenlijk als je je verdriet en rouw niet toelaat? Ze zeggen wel eens dat tijd wonden heelt, maar dat klopt niet helemaal. Je hebt wel tijd nodig. Maar tijd heelt alleen als je jezelf toestaat om door je verdriet heen te werken. Stapje voor stapje.
Lees verder »Waarom duurt een nalatenschap afwikkelen zo lang?
“Wanneer krijg ik nou eindelijk mijn erfenis?” Die vraag krijgen we nog wel eens van nabestaanden. Veel mensen zijn verbaasd als we vertellen dat het afwikkelen van een nalatenschap gemiddeld een jaar duurt. En soms zelfs langer. Maar waarom duurt het eigenlijk zo lang? We leggen het je uit.
Lees verder »De donkere dagen voor kerst: als rouw extra zwaar voelt
De feestdagen staan voor de deur. Voor veel mensen een tijd van gezelligheid, familie en samenzijn. Maar voor wie een dierbare moet missen kunnen juist deze dagen extra zwaar zijn. De lege stoel aan tafel is dan pijnlijk zichtbaar.
Lees verder »Erfenis aanvaarden? Wees voorzichtig met ‘onzichtbare schulden’
We krijgen regelmatig de vraag van mensen of ze een erfenis zonder meer kunnen aanvaarden. Het lijkt zo logisch: je kent je dierbare goed, dus je weet wel ongeveer hoe die er financieel voor stond. Maar de praktijk leert dat dit vaak tegenvalt. Zelfs bij mensen die je heel goed denkt te kennen.
Lees verder »Anders dan verwacht: als rouw niet komt zoals gedacht
“Ik voelde me schuldig omdat ik niet genoeg verdrietig was.” Zo’n uitspraak horen we regelmatig bij Bright Elephant. Het is een van die ongemakkelijke geheimen die mensen vaak voor zich houden na een verlies.
Lees verder »De blinde vlek in je financiële planning: wat gebeurt er met je woning na overlijden?
Recent onderzoek van het Verbond van Verzekeraars laat me schrikken. Onder 17.000 mensen blijkt dat vooral huurders en zelfstandige ondernemers hun financiële zaken na overlijden niet goed hebben geregeld.
Lees verder »NIEUW BOEK: Troostifant – Verhalen die je omarmen als je rouwt
Gisteren werd tijdens de opening van de expositie “DOOD – Herinner Me” in de Oude Kerk van Delft het eerste exemplaar van Troostifant uitgereikt aan auteur Wouter van der Toorn. Dit bijzondere boek is een verzameling troostende verhalen voor mensen die rouwen én voor degenen die hen willen steunen.
Lees verder »Zorg goed voor jezelf als je rouwt!
‘Ik ben zo moe, maar ik kan niet slapen. Ik vergeet te eten. En eerlijk gezegd kan ik me er ook niet toe zetten om voor mezelf te koken.’ Dat horen we regelmatig van mensen die een dierbare hebben verloren. Als je in rouw bent, vergeet je soms zomaar om goed voor jezelf te zorgen. Gek is dat niet, want je hoofd en je hart zitten vol met heel andere dingen.
Lees verder »Vakantie en verdriet
De telefoon gaat. Een WhatsApp-bericht licht op, precies om acht uur ’s avonds. Ik zit heerlijk te eten in een Griekse taverne, midden in mijn welverdiende vakantie. Het bericht is kort maar dringend: “Sandra, heb jij misschien even tijd voor mij? Ik zit hier bij een familie en die hebben eigenlijk een spoedvraag.”
Lees verder »- 1
- 2
- 3
- …
- 25
- Volgende »