Als toeschouwer bij je eigen uitvaart

Als toeschouwer bij je eigen uitvaart

“Ik heb gekeken wat er allemaal mogelijk is en wat ik zelf kan regelen maar ik kan het niet goed vinden” vertelde Inge (45) vorige week tegen mij toen wij het hadden over haar moeder die ernstig ziek is.

Inge en haar moeder worden voor het eerst geconfronteerd met het feit dat de dood zo dichtbij is, nu moeder op niet al te lange termijn zal komen te overlijden. Inge zegt dat dit voor iedereen zal gelden op een dag. Daarom is ze er ook verbaasd over dat er zo weinig te vinden is over ‘zelf je uitvaart organiseren’.

Wat kan zij wel zelf regelen en wat niet?

Bij het zoeken op internet vindt ze wel allerlei stappenplannen en lijstjes, maar er is weinig beschikbaar dat gaat over de creatieve mogelijkheden. Ze baalt ervan, want ze wil het zo graag samen met haar moeder vooraf invullen zodat de dag van de uitvaart een hele persoonlijke dag wordt die helemaal past bij haar moeder en de dierbaren om haar heen. 

Uitvaart met foodtruck

Deze onduidelijkheid zorgt voor stress, vertelt Inge. Maar ook haar moeder wordt er verdrietig van. Ze heeft haar hele leven al veel vrijheid gekend en ze wil het liefst haar uitvaart in de buitenlucht met een foodtruck. Op een ontspannen wijze afscheid nemen zonder kaarten, zonder altaar, met ballonnen en in haar favoriete park. Het klinkt bijna als een feestje als ik het zo schets, zegt Inge, maar zo is wel hoe het zou moeten plaatsvinden.

Je laatste afscheid organiseren

Terwijl Inge haar verhaal aan mij vertelt, besef ik maar weer eens dat het nog lang niet vanzelfsprekend is dat je op een eenvoudige manier zèlf je laatste afscheid kan organiseren. Het is in Nederland traditioneel zo gegroeid dat er een uitvaartorganisatie wordt gebeld als er een dierbare is overleden. Soms is de uitvaartorganisatie al in de laatste fase van iemands leven aanwezig om de wensen door te spreken. Vaker is dit moeilijke gesprek niet gevoerd omdat het zo’n immens groot en verdrietig onderwerp is. 

Niet weten wat je partner wilt

Ik vertel Inge dat wij met Bright Elephant in 2019 uitgebreid marktonderzoek hebben gedaan. Toen werd duidelijk dat de mensen die wij hebben geïnterviewd (verzekerden en niet verzekerden) bijna niets wisten over wat zij zelf wilden of wat hun partner wilde. Zelfs op de vraag of er een verzekering was moesten de meeste mensen schuldig blijven. Nog belangrijker ze wisten het niet omdat ze ook niet geprikkeld werden in mogelijkheden.

In hun idee ging het om: een uitvaartondernemer, een kist, een aula, een toespraak, muziek en beeldmateriaal en allemaal bezoekers die achter elkaar zaten alsof ze bij een toneel voorstelling aanwezig waren. Het onderzoek maakte duidelijk dat wij met Bright Elephant niet aan de slag moesten met het regelen van uitvaarten. Voor het regelen van uitvaarten zijn al meer dan voldoende professionals. Wij willen vooral helpen, helpen inzichtelijk maken wat er allemaal kan en wat er niet kan. 

Toeschouwer bij je eigen uitvaart

Dus je zoektocht en gebrek aan kennis opdoen is dus heel herkenbaar Inge! Wat heel erg belangrijk is, is dat je samen met je moeder zo concreet mogelijk op papier zet hoe haar ideale uitvaart eruit ziet. Niet al vanuit wat er wordt aangeboden maar echt vanuit ‘je bent toeschouwer van je eigen uitvaart’. Want dat is hoe wij graag willen dat je erover nadenkt, je wilt er zelf bij aanwezig zijn!

Zullen we afspreken dat ik je over twee weken bel? Dan kijken we of het is gelukt en of we nog hulp kunnen bieden!

Daar zijn wij van bij Bright Elephant, van mijn uitvaart zelf regelen, als je dat wilt natuurlijk want dat is het allerbelangrijkste dat je kiest wat past. En nogmaals wij zijn ‘makers’, wij zijn geen uitvaartleiders. Wat wij belangrijk vinden is dat je kiest, kiest wat past. Tijdens je leven, als het gaat over de dood, als het gaat over herinneringen maken, als het gaat over rouwen. Wil jij ook als toeschouwer aanwezig zijn bij je laatste afscheid? Zodat je ervaart dat het een uitvaart is die helemaal past bij wie jij bent?

Vraag ons gerust om jou te helpen om je wensen op papier te zetten. Dat helpt je nu maar dat helpt zeker ook straks jouw dierbaren omdat zij niet na hoeven denken over moeilijke vraagstukken in een emotionele tijd.

KLIK VOOR CONTACT »

Sandra Jongeneelen (handgeschreven naam)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)