Rituelen en Rouw

Rituelen en rouw

Toen Maria afscheid van haar vader moest nemen, schreef ze het kort van zich af. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in zo’n proces van de laatste week en de uitvaart.

Het telefoontje. Knoop in mijn maag. Tranen. De eerste keer kijken. Huilen. En een gevoel van trots. Hem herkennen zoals hij was. Niet de schim van afgelopen weken, maar een nette man. Mooi gekleed. Familieleden, buren en goede vrienden die hun tranen laten zien. Veel huilen weer, om alles wat nu definitief geweest is. De lieve mensen ontmoeten bij wie hij op jonge leeftijd op de groentewagen had gewerkt. Brok in mijn keel. Nog een keertje naar hem kijken.  Praten. Lachen. Af en toe toch weer die traan.

De laatste avond voordat we de kist sluiten. Het is goed zo, zeggen we. De dag van de begrafenis. Een rit langs het ouderlijk huis. Onze mannen die hem de laatste eer bewijzen en de kist uit de auto tillen. Een ontroerende dienst met zijn lievelingsliedjes. It is well with my soul. Daar zal ik mijn Heer ontmoeten. Mijn moeder die er zo mooi uitziet. De grote kleinkinderen steken kaarsen aan, de kleintjes leggen tekeningen op de kist. De wandeling naar het graf. Kleurige bloemen. Een knikje. Tot ziens papa. 

Ik was nooit zo van de rituelen, maar ik heb nu gezien dat ze me helpen de dood onder ogen te zien, te rouwen en te berusten.

Maria van Beelen

Hoe rituelen helpen

Rituelen helpen om emoties te uiten. Je kunt rituelen zien als een eerbetoon aan iemand die is overleden, maar ze kunnen je ook een gevoel van controle geven op de situatie immers, het is duidelijk wat er nu van jou en van de anderen wordt verwacht. 

Overgang van wat was naar wat komt

Rituelen markeren een overgang van wat was naar iets wat gaat komen. Soms werkt het als een slotakkoord op een samen geleefd leven, als je een laatste tot ziens zegt bij een uitvaart. Zo helpen rituelen, vaste gewoonten, om met verlies om te gaan en het te accepteren. 

Wat is een ritueel?
Een ritueel is een opeenvolging van handelingen in een bepaalde volgorde en op een welbepaalde plaats. Hieraan wordt betekenis ontleend. Rituelen lijken op vaste gewoontes en de manier van handelen staat in principe vast en worden niet of nauwelijks gewijzigd.

Een voorbeeld van een ritueel is een brief schrijven aan iemand die is overleden, waarin je vertelt wat je nog graag had willen vertellen.

Rituelen hoeven niet altijd zwaar te zijn. Waarom zou je niet een gebakje eten op de verjaardag van iemand die er niet meer is? Een mooi moment om herinneringen op te halen en herinneringen levend te houden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)