De-olifant-in-de-kamer

‘Niemand wil erover praten’

Ken je de uitdrukking van een olifant in de kamer? Het verwijst naar een duidelijk probleem of een ongemakkelijke situatie die door iedereen in een groep wordt opgemerkt, maar die niemand bespreekt of aankaart, vaak uit angst voor ongemak of confrontatie.

Rouw als de olifant in de kamer

De dood is ook zo’n thema. Rouw ook. Als rouwende wil je je omgeving niet altijd met je eigen verdriet belasten. Als omstander wil je bij een rouwende niet extra pijn of verdriet veroorzaken. Je kan ook onzeker hoe je over een verlies moet praten. Maar de stilte over het thema kan oorverdovend zijn, een rouwende soms in de eenzaamheid van een verlies achterlatend.

Onze naam ‘Bright Elephant’ heeft alles te maken met de olifant in de kamer. Het is onze missie om de zware thema’s juist wèl te bespreken: de dood, je nalatenschap en rouw.

Hoe moet je moeilijke thema’s bespreken?

Wil je de olifant in de kamer niet uit de weg gaan, maar weet je niet hoe je een gesprek over rouw en verlies moet aangaan? Hier een paar tips:

  1. Zorg dat je een rustige situatie creëert waar de tijd en gelegenheid is om een gesprek aan te gaan.
  2. Wees zelf ook eerlijk. Het is prima om aan te geven dat je het ook niet zo goed zelf weet wat je moet zeggen. Of vertel wat een verlies met jouzelf doet.
  3. Luister actief. Je hoeft immers niet een probleem op te lossen! Het beste wat je kan geven is oprechte aandacht. Luister actief en vraag door.
  4. Wat vragen stellen betreft: stel open vragen. ‘Slaap je goed?’ is een gesloten vraag want je kan er ‘ja’ of ‘nee’ op antwoorden. ‘Hoe was je dag vandaag?’ is een open vraag die ruimte geeft voor een antwoord waar je over door kan praten.

Laat de rouwende het tempo bepalen

Sommige thema’s voelen misschien wel extra zwaar. Denk aan rouw doordat iemand is overleden aan zelfdoding, een overdosis of als er bijvoorbeeld sprake is van een misdrijf. Je wil geen sensatiezoeker zijn en tegelijkertijd niet om het grote thema heen draaien. Het vraagt tijd en geduld. Dus overhaast het niet.

Geef aan iemand in rouw aan dat je beschikbaar bent, dat je graag wil praten, maar dat je de ander daarin volgt. De rouwende mag aangeven waar hij of zij behoefte aan heeft. Respecteer de gevoelens en de grenzen die de ander aangeeft!

Tenslotte

In alle situaties waarin verdriet is om een verlies: doe iets, hoe klein dan ook.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)