Bespreken afscheid

Waarom we het gesprek over afscheid moeten voeren

In een recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van Monuta kwam naar voren dat openheid over afscheidsthema’s nog steeds een gevoelig punt is onder Nederlanders. Een overweldigende 79% gaf aan zelden of nooit te praten over hun eigen wensen rondom afscheid, en 81% bespreekt ook de voorkeuren van hun dierbaren nauwelijks (bron)

Hoewel de houding ten opzichte van afscheid in de afgelopen jaren wel is veranderd, blijft het een onderwerp waar veel mensen toch moeite mee hebben. 

We praten niet maar vinden het wel belangrijk

Als je de cijfers ziet, dan begrijp je dat er nog een wereld is te winnen. We praten niet graag of helemaal niet over ons afscheid. Maar tegelijk vinden we het wel belangrijk om erover te praten. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat de helft van de mensen het wel belangrijk vindt om over hun eigen afscheidswensen te praten en zelfs 6 op de 10 vinden het zeker belangrijk om de wensen van hun dierbaren te bespreken. 

Maar hoe los je dat nu op?

Enerzijds vinden veel mensen het gesprek wel belangrijk, maar tegelijkertijd vindt het gesprek niet plaats!

Ze zoeken het maar uit als ik er niet meer ben

Dit kunnen ongemakkelijke thema’s zijn om te bespreken. Zo spraken we zelf laatst met een familie die heel graag de nalatenschap voor moeder wilde regelen. Ze was ernstig ziek. Maar ondanks dat en het duidelijk naderende laatste afscheid, was het een taboe-thema. Moeder wilde het er simpelweg niet over hebben. Haar overtuiging was: ze zoeken het maar uit als ik er niet meer ben.

Die gedachte zorgt vaak voor onbesproken zaken. En zorg er ook voor dat een familie achterblijft met veel vragen.

Onafhankelijke hulp

Samen met een onafhankelijke derde is het soms wat gemakkelijker om het gesprek te voeren. We komen als RegisterExecuteur dan ook binnen als de onafhankelijke deskundige. Want dat zaken niet geregeld worden is echt niet altijd een gevolg van onwil, maar vaak ook van onkunde en het simpelweg niet weten waar je moet beginnen.

We hebben net de nalatenschappen van een weduwe en een weduwnaar voorbereidt. Samen met hen bespraken we ook de wensen over wat ze nu willen als zij er niet meer zijn. Dus ook de vragen hoe ze een laatste afscheid zouden willen vormgeven en wat ze nu echt belangrijk vinden. En we zorgden ervoor dat de zaken dan ook zo georganiseerd worden dat hun wensen voor de achterblijvers duidelijk zijn. Zij krijgen als alleengaanden op deze manier rust rondom hun afscheidswensen en nalatenschap.

Wat let je?

En wil jij het ook goed regelen voor je kinderen of andere dierbaren? Wil jij hen niet belasten met ingewikkelde vraagstukken? Doe dan wat veel meer mensen deden bij ons: laat je helpen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)