Handboek voor rouw

Een handboek voor rouw? Geen rouw is hetzelfde.

De ene rouw is de andere rouw niet. En de ene dag rouw is de andere rouwdag niet. Het ene moment denk je misschien wel ‘is dit alles?’ en een ander moment vraag je je af hoe je de dag moet doorkomen. Rouw is een complex en persoonlijk proces. Voor iedereen is het anders. Er is geen handboek voor rouw.

Wil je wat voor een ander doen?

Er bestaat zo’n mooi woord: empathie. Empathie is de vaardigheid om je in te leven in een situatie en gevoelens van een ander. Dat is ongelofelijk belangrijk als je iemand wilt ondersteunen die in rouw is. Luister, probeer te begrijpen waar de ander doorheen gaat. Eerlijk gezegd kan dat een grote opgave zijn, want misschien heb je nooit eerder rouw meegemaakt, of in ieder geval nooit de rouw zoals de ander het nu doormaakt. Sta open voor wat de ander voelt en denkt. Probeer de rouw niet op te lossen.

Ieder rouwproces is uniek

Als je zoekt naar een handboek voor rouw? Eentje voor jouw rouw? Die is er niet. Elk mens is uniek, elke situatie is uniek en elke rouw is uniek. Wat voor de één helpt, werkt misschien niet voor de ander. En waar jij misschien zelf veel aan hebt gehad, daar heeft een ander wellicht juist helemaal niets aan.

Er zijn dus geen vaste routes die mensen bewandelen na een verlies. Dus vul het niet in voor de ander.

Zelfzorg

Een advies dat we vaak geven is: wees lief voor jezelf, zorg goed voor jezelf, neem alle tijd die je nodig hebt. Of een advies in soortgelijke woorden. Want in een periode van rouw kan je jezelf zomaar voorbijlopen.

Zorg voor jezelf tijdens een rouwproces is ongelofelijk belangrijk, niet in de minste plaats omdat rouw zowel fysiek als emotioneel uitputtend is. Je hebt dus tijd en ruimte nodig. Tijd en ruimte om een nieuwe balans te vinden, om weer nieuwe energie op te doen en om emotioneel op te laden.

Ken je iemand in rouw?
Doe iets, hoe klein dan ook.

Wouter van der Toorn
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

E-boek Rouwtijd Gratis

"Moet ik nu wel vragen naar het overlijden van haar partner of toch maar niet?" "Wat moet ik eigenlijk zeggen?"  Het ongemak zullen velen herkennen als er iemand in de omgeving is die geconfronteerd is met verlies en rouw. Wat moet je doen?

'ROUWTIJD' ontvang je gratis bij aanmelding voor onze maillijst.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)

E-boek Rouwtijd