Dat zèg je toch niet?
Kanker is zo’n woord dat we liever overslaan. Toch raakt het jaarlijks veel mensen. In 2021 werd bij 124.000 patiënten kanker vastgesteld. Het kan dus zomaar iemand in jouw omgeving zijn die het net te horen heeft gekregen of die het binnenkort gaat horen. Het is een ellendige ziekte, dat is zeker.
De diagnose terminale kanker is een boodschap die alles op zijn kop zet. Niets is meer vanzelfsprekend en alles krijgt opeens iets urgent: wordt dit het laatste jaar van alles? Hoeveel tijd krijg je eigenlijk nog? Is het misschien met een beetje mazzel nog een paar jaar, zijn het misschien maar een paar maanden of slechts een paar weken?
Rouwen om komend afscheid
Na de diagnose van een ziekte waar je niet van zal genezen begint ook een rouwproces: langzaam maar zeker neem je afscheid van alles wat je lief en dierbaar is. Het kruipt je diep onder de huid. Je kan rouwen om de verliezen die je waarschijnlijk zal lijden, zoals het verlies van onafhankelijkheid naarmate de ziekte vordert. Rouwen om het verlies van je toekomst.
Ook de omgeving van iemand met een dergelijke diagnose bereidt zich voor op een afscheid. Ook daar is sprake van rouw.
Van harte beterschap. Serieus?
Na een diagnose worden kennissen en collega’s rustig aan geïnformeerd. En mensen zijn dan vaak zoekende in wat ze kunnen doen. Ze gaan langs, ze bellen, laten bloemen bezorgen of sturen een kaartje.
Wat die kaartjes betreft, daar moeten we het hier toch maar eens over hebben want de dagen na zo’n mededeling kleppert de brievenbus veelvuldig. De kaartjes stapelen zich op. Heel lief natuurlijk allemaal, maar erg creatief is het niet altijd: op het overgrote deel van de kaarten staat de tekst ‘van harte beterschap’. Maar van beter worden zal geen sprake meer zijn.
Wat dan wel?
Bij iemand die de boodschap heeft gekregen dat de ziekte niet meer te genezen is en iemand zich moet voorbereiden op een naderend einde kun je beter niet ‘van harte beterschap’ wensen. Maar wat kan je dan wel wensen?
- Wens iemand bijvoorbeeld sterkte toe.
- Wens iemand de kracht toe voor wat er gaat komen.
- Zeg dat je het een verschrikkelijke boodschap vindt en je ook niet goed weet wat je nu moet zeggen.
- Vertel iemand dat je hoopt dat die persoon de gelegenheid zal hebben om alles op een mooie manier te kunnen afsluiten.
- En geef aan dat je er altijd zal zijn en dat iemand op je kan rekenen en hulp kan vragen.

Wat heeft jou geholpen?
Heb jij of ken jij iemand die ernstig ziek is? Deel dan met ons wat jou heeft geholpen dan kunnen wij andere mensen weer verder helpen. Dat kan hieronder in de reacties of via sociale media. Mailen mag natuurlijk ook altijd!

E-boek 'Rouw & Verlies in je Omgeving' gratis
"Moet ik nu wel vragen naar het overlijden van haar partner of toch maar niet?" "Wat moet ik eigenlijk zeggen?" Het ongemak zullen velen herkennen als er iemand in de omgeving is die geconfronteerd is met verlies en rouw. Wat moet je doen?
'Rouw & Verlies in je omgeving' ontvang je gratis bij aanmelding voor onze maillijst.