Mannen die rouwen

Mannen die rouwen

In veel culturen merk je een groot verschil in hoe mannen en vrouwen omgaan met verlies en verdriet. Nog steeds worden mannen aangemoedigd om sterk te zijn en niet te veel hun emoties te laten zien. ‘Doe maar normaal’ en ‘schouders eronder’ zijn de tips die veel worden gegeven. Misschien is het daarom dat mannen niet goed zijn voorbereid op verlies?

Een eerste rouwervaring

In de jonge jaren worden veel mensen gelukkig nog niet veel geconfronteerd met verlies. Maar naarmate de jaren verstrijken, wordt het verlies onvermijdelijk. Het kan er diep inhakken als je een belangrijke persoon moet missen: een partner, een vriend of een familielid. Maar wat als je nooit hebt geleerd om te rouwen?

Rouwen met lichaam en geest

Rouwen is een gezonde emotionele reactie. Maar niet iedereen is goed op een verlies en de bijkomende rouw voorbereid. Acute rouw, de rouw in de eerste zes tot twaalf maanden na een verlies, lost vaak geleidelijk op. Je leert met de maanden om het leven opnieuw vorm te geven waarbij het verlies een plek weet te geven: het is er nog steeds, maar je bent niet meer beperkt in je dagelijkse functioneren.

Er bestaat ook aanhoudende rouw. Deze rouw duurt langer dan een jaar en kan langdurig je functioneren in de weg zitten.

De fundamenten verdwenen

Als je een dierbare moet missen, dan kan je het gevoel hebben dat het fundament onder je leven vandaan is geslagen. Dat heeft invloed op je denken, zoals het voortdurend en bijna obsessief blijven denken aan je vriend of partner die er niet meer is. Je kan opgesloten raken hierin, waarbij je de nieuwe werkelijkheid niet kunt aanvaarden: mijn geliefde komt niet meer terug. Het verlies is definitief!

Voor veel mannen is dit een emotie waar ze niet op zijn voorbereid. Hun steun en toeverlaat is er niet meer. En het is vaak ook een moment waarop ze over hun eigen sterfelijkheid gaan nadenken. Vaak ook voor het eerst. Dat kan veel stress tot gevolg hebben.

Je lijf rouwt ook

Omdat mannen nog steeds vaak van huis uit hebben geleerd om niet te veel hun emoties te tonen, proberen ze ook de rouw te verstoppen. Maar je kan dan wel proberen alle emoties binnen te houden, je lijf rouwt ook. En dat brengt je lichaam uit balans.

Die stress heeft dus niet alleen mentale, maar ook fysieke gevolgen. Rouw kan daarom ook de oorzaak zijn van gevoelens van depressie, slaapproblemen, boosheid, verlies van eetlust, pijn in het lijf.

Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die een partner of dierbare hebben verloren een verhoogd risico hebben op een hartaanval in de eerste weken tot maanden na het verlies. Dit verhoogde risico kan tot een jaar of langer aanhouden. Een van de onderzoeken wijst op ‘Het Gebroken Hartsyndroom’ waar we eerder over schreven.

Hulp vragen

Als je die aanhoudende rouw ervaart, is het goed om hulp te zoeken. Praat met je huisarts, met een psycholoog, een rouwtherapeut of andere hulpverlener. Het kan moed van je vragen om deze stap te zetten. Maar het is belangrijk om de eenzaamheid, die zich in je binnenste afspeelt, te doorbreken!

TIP: een goede boektitel over mannen en rouwen: ‘Als de man verliest’ van Tim Overdiek »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)