Solo wandeling

Wie moet je erfgenaam worden als je geen familie hebt?

Het kiezen van een erfgenaam is een belangrijk onderdeel van je nalatenschapsplanning, vooral al je geen directe familie zoals kinderen of broers en zussen hebt. Daarom bespreken we eens hoe je het dan moet regelen. Wie kun je aanwijzen als je erfgenaam en waar moet je rekening mee houden?

Hoe werkt het erfrecht?

Wanneer je geen testament hebt, bepaalt de wet hoe de vererving van je bezittingen werkt. Dit betekent dat eerst je kinderen en daarna je ouders en broers en zussen jouw erfgenamen zijn. Maar je hebt de vrijheid om zelf te kiezen wie je erfgenamen zullen zijn. Dat is best een belangrijk besluit. Het bepaalt namelijk niet alleen wie je bezit gaat erven, maar ook wie verantwoordelijk is voor het afwikkelen van je nalatenschap.

Wie kun je als erfgenaam aanwijzen?

Als je niet wilt dat je familie erft, zijn er verschillende opties voor het benoemen van erfgenamen. Je kunt kiezen voor vrienden, buren, of zelfs goede doelen die je een warm hart toedraagt. Het is belangrijk om te weten dat een erfgenaam die geen partner, kind of kleinkind is, meer erfbelasting betaald (variërend van 30 tot 40%). Goede doelen met een ANBI-status zijn vrijgesteld van deze belasting.

Uit de praktijk

Manon kwam precies met deze vraag bij ons: ik heb niemand, maar ik wil wel mijn nalatenschap goed regelen. Ze wil graag een goede vriendin een deel laten erven. Manon is erg begaan met dieren en wil daarom ook een deel van haar bezit nalaten aan een dierenasiel in de buurt.

Aandachtspunten

Je kiest niet zomaar een erfgenaam. Het vraagt vooruitdenken en je moet een paar situaties voorstellen. Bijvoorbeeld over de situatie als een erfgenaam eerder dan jij overlijdt. Wat moet er dan gebeuren met je erfenis? Wil je een goed doel wel tot erfgenaam benoemen? Soms kan het wijzer zijn om een legaat na te laten aan een goed doel. We denken graag met je mee.

De rol van een executeur

Wie moet je nalatenschap afhandelen? Dit zijn de erfgenamen, tenzij je een executeur benoemt Een executeur hoeft geen erfgenaam te zijn, maar die persoon of instantie moet wel jouw laatste wensen uitvoeren. Je kunt zelf bepalen dat die executeur de uitvaart mag regelen, de administratie mag afwikkelen, goederen mag verkopen of zelfs alles mag verdelen.

Vraag om advies

Moeilijke keuzes vragen om een zorgvuldige overweging en planning. Vraag om advies. We helpen je ook graag met het voorbereiden van jouw bezoek aan de notaris die jouw wensen in je testament vastlegt.

Door nu al na te denken over je nalatenschap, zorg je ervoor dat je bezittingen terechtkomen bij degenen die je belangrijk vindt en dat je laatste wensen worden uitgevoerd.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)