Leren leven na een verlies

Leren leven na een verlies

Wat kan je plotseling in een nieuwe wereld terechtkomen als je iemand verliest. Iemand van wie je houdt, is er niet meer en misschien wens je wel dat hij of zij terug zou komen. Hoe kan je door na een verlies?

Ontregeld raken

Rouwen kan ervoor zorgen dat je helemaal ontregeld raakt. Je ritme raakt in de war. Het kan zijn dat je moeite hebt met concentreren of dat slapen steeds moeilijker wordt (lees daarover ook ‘Van missen krijg je het koud’). En als je maanden, of misschien zelfs langer, iemand hebt verzorgd en diegene er niet meer is, kunnen de dagen leeg aanvoelen: wat moet je met alle tijd die je nu hebt?

Rouwen is heel gezond

Het is belangrijk om te beseffen dat het normaal is om je verloren of zoekende te voelen. Rouwen kan voelen als een achtbaan van emoties. Maar jouw manier van rouwen is weer anders dan die van iemand anders. Je hoeft niet op dezelfde manier te rouwen als een ander. Er is geen vastgestelde manier van rouwen. En zelfs als je eerder een verlies hebt meegemaakt, kan deze rouw heel anders aanvoelen.

De dood van een dierbare beïnvloedt hoe je je voelt, wat je doet en wat je denkt. Dat hoort bij rouw en is een gezonde, natuurlijke reactie op verlies. Het betekent dus niet dat je bij rouw per se een bepaalde emotie moet voelen. Nogmaals, iedereen rouwt op zijn eigen manier. En dat is oké!

We zijn allemaal anders

Waar je bent opgegroeid en hoe je bent opgevoed, heeft grote invloed op hoe je rouw ervaart. In sommige tradities bieden vaste vormen hulp bij het omgaan met rouw. Veel religieuze culturen hebben eeuwenoude gebruiken die families in rouw en hun omgeving een vertrouwde basis bieden. In sommige culturen wordt er luid en openlijk gerouwd, terwijl in andere culturen rouw vooral een privéaangelegenheid is. Ook de verwachtingen over hoe lang rouw duurt, worden vaak bepaald door de cultuur.

Tip: Geef jezelf toestemming om te rouwen. Voel wat je voelt. Geef het de tijd en de ruimte. Wees vooral ook vriendelijk voor jezelf.

Aanpassen aan verlies

Een tijd van rouw is ook een tijd van aanpassen aan de nieuwe situatie waarin je verkeert. Wat jij nodig hebt om deze grote verandering door te maken, is anders dan wat anderen nodig hebben. De een wil veel praten, de ander heeft er minder behoefte aan en wil vooral in beweging zijn door te wandelen, zwemmen of fietsen. Weer een ander heeft creatieve uitlaatkleppen nodig om een nieuwe balans te vinden of een verlies te verwerken. Voor sommigen kan het helpend zijn om met familie en vrienden te praten over de persoon die er niet meer is.

Rouwen is heel persoonlijk. En rouwen gaat ook nooit echt voorbij. Immers, de herinnering aan een samen geleefd leven blijft. Hoe het leven vormgegeven moet worden rondom dit verlies, daar heeft iedereen tijd voor nodig. En voor iedereen is dat weer anders.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)