Wat-gebeurt-er-als-je-niets-regel-voor-je-digitale-nalatenschap

Wat gebeurt er als je niets regelt voor je digitale nalatenschap?

Kom jij wel eens accounts tegen op Facebook, Instagram of LinkedIn van mensen die zijn overleden? Het kan een lastige confrontatie zijn. Denk alleen maar eens aan het de Efteling die een overledene feliciteert. Henk Krol is blijkbaar niet de enige. Check maar eens dit artikel op RTL4 .

Om dergelijke problemen te voorkomen is het goed om in gezonde tijden na te denken over wat je zou willen met je digitale nalatenschap na je overlijden. Wat gebeurt er namelijk als je niets regelt? Lees even mee:

Toegang tot belangrijke informatie

Wie kan er bij je digitale informatie als je er niet meer bent? Wie kan er in je telefoon, op je computer, in je Google-account, in je iCloud of Dropbox en noem maar op.

Zonder jouw wachtwoorden kunnen belangrijke gegevens, zoals foto’s en bankgegevens, verloren gaan. Het is steeds moeilijker om zonder toestemming in accounts te komen, wat betekent dat zonder wachtwoorden gegevens definitief verloren kunnen zijn!

Risico op identiteitsdiefstal

Een onderschat probleem is dat openstaande digitale accounts een doelwit kunnen zijn voor identiteitsdiefstal. Criminelen kunnen deze accounts gebruiken voor fraude. Dit kan zorgen voor grote emotionele en financiële problemen voor de nabestaanden.

Eindeloos digitaal aanwezig

Sociale media-accounts en andere online profielen blijven vaak bestaan na je overlijden. Dit kan pijnlijk zijn voor nabestaanden, vooral als automatische herinneringen of onverwachte berichten verschijnen. Deze accounts kunnen ook gebruikt worden in bijvoorbeeld advertenties.

Automatische verlenging van abonnementen

Veel online abonnementen worden automatisch verlengd. Dit kan leiden tot onnodige kosten. Maar let op dat accounts met waardevolle informatie niet te snel worden opgezegd, om verlies van gegevens te voorkomen.

Verlies van creatief en intellectueel werk

Veel creatieve en intellectuele werken bestaan soms alleen maar digitaal. Denk aan manuscripten van boeken, film en muziekopnamen, notities, vormgeving en noem maar op. Als je niets regelt kunnen deze werken definitief verloren gaan. Zorg ervoor dat je nalatenschap, inclusief je creatieve werken, wordt overgedragen zoals je wilt.

Check wat je zelf al kan doen

Het is belangrijk om na te denken over je digitale nalatenschap. Door dit goed te regelen, voorkom je problemen voor je nabestaanden en zorg je ervoor dat je nalatenschap wordt beheerd zoals jij dat wilt. Check bijvoorbeeld deze pagina . Er staan heel wat opties waarmee je vandaag nog aan de slag kunt gaan!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)