Aandacht is het echte goud
Hoe gaat het ermee?
De eerste keer dat ik in de USA was, was ik nog niet gewend aan de vluchtigheid van de vraag: ‘How’re you doing?’ De vraag naar hoe het met je gaat werd niet gesteld om een antwoord op te geven, maar eerder was het een terloopse begroeting waar je niet teveel aandacht aan moet besteden. De vriendelijke dame achter de balie op de luchthaven wilde dus ook niet van me horen dat ik een behoorlijk brakke vlucht achter de rug had. Ze wilde gewoon mijn ticket scannen.
Wachten op het antwoord
Soms mis ik het wel, dat er even ruimte is voor de aandacht. Dat er daadwerkelijk iemand vraagt hoe het met je gaat en dan wacht op het antwoord. Mensen kunnen onrustig worden als er iets gedeeld wordt dat niet alleen maar leukigheid is. Er is niet altijd de ruimte om te vertellen dat je je kl%te voelt en dat het allemaal k#t is waar je doorheen moet gaan.
Toch is dat wat er misschien nodig is.
Je hoeft het verdriet van de ander niet op te lossen. En er hoeft geen oplossing te worden gevonden voor rouw. Wat er vaak wel nodig is is ruimte en aandacht om naar het verhaal van de ander te luisteren. Ja, ook als je dit allang een keer hebt gehoord, of dat het misschien de zoveelste keer is dat iemand hetzelfde weer vertelt.
Dat hoort bij rouw.
Wie wil ernaar luisteren?
Alternatieven voor ‘sterkte hè’
Gisteren werd ikzelf weer op de vingers getikt door een vriend van me. ‘Je zei het weer!’ We hebben afgesproken elkaar aan te spreken als er weer zo’n niksig antwoord wordt gebruikt. Want vaak voelt dat ‘sterkte hè’, of ‘ik zal voor je bidden’ of ‘ik zal aan je denken’ als niks. Je wenst iemand dat die het zal volhouden, je bidt, je denkt goede gedachten over iemand. Maar het werkt als een stopper van het gesprek. Je hebt weer het goede gedaan. Maar is dat zo?
Probeer te voorkomen om deze standaard antwoorden te geven. Wat je ook zou kunnen zeggen tegen iemand in rouw? Een paar suggesties:
- Ik zou niet weten wat ik nu moet zeggen.
- Ik kan me niet voorstellen waar je doorheen gaat, maar ik wil je helpen waar ik kan.
- Als ik aan ### denk, dan moet ik altijd denken aan… (deel een mooie herinnering)
- Het hoort erbij dat je je nu zo voelt. Daar hoef je je niet voor te excuseren.
- Probeer ook lief voor jezelf te zijn. Jij hebt ook zorg en aandacht nodig.
Aandacht is pas het echte goud
Er zijn hele lange lijsten te geven van dingen die je wel en niet kunt zeggen. Het hangt ook allemaal af van de situatie en je relatie met de ander. Wat overal opgaat, of iemand nu een familielid is, een collega, een bekende of een vreemde: durf de tijd te nemen en de ander te zien en te horen.
Misschien ben je een van de weinigen die daadwerkelijk luistert.
Aandacht is het echte goud.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.