Vriend-Stef-Bos

Een vriend in rouw

Uit wetenschappelijk onderzoek, onder andere een uit 2021, blijkt keer op keer dat vriendschappen belangrijk zijn voor je mentale gezondheid. Zo blijkt ook (onderzoek uit 2018) dat vriendschappen bijdragen aan de kwaliteit van je leven. Dus laten we het eens over vrienden hebben!

Liefde voor muziek

In het programma ‘Liefde voor muziek’ van de Vlaamse televisiezender VTM zingen artiesten elkaars liedjes. In de laatste uitzending zingt Stef Bos het liedje ‘Friend’ van collegazanger DAAN, maar niet voor hij het helemaal eigen heeft gemaakt. Het liedje ‘vriend’ vertelt wat een vriend betekent. Misschien juist ook in tijden als het leven niet zo goed gaat.

Vriend (Stef Bos)

Jij laat me zien wie ik ben
en wat ik meestal ontken

Jij was het licht in de nacht
toen ik het niet meer zag

Jij was er altijd voor mij

Ook als het niet zo goed gaat

Echte vrienden zijn er als het goed gaat èn als het niet zo goed gaat. Echte vrienden weten als het niet zo goed met je gaat, ondanks dat je zegt dat het allemaal prima is. Echte vrienden prikken door de buitenkant heen. Ze zien de tranen die achter de ogen blijven steken. Ze staan aan je zijde in tijden van rouw en bieden een schouder om op te leunen.

Vrienden voor altijd

Misschien is het ook goed om te weten dat er verschillende soorten vrienden zijn. Je hebt vrienden voor een reden, je hebt vrienden die er in een periode van je leven zijn en je hebt vrienden die de rest van je leven er zullen zijn. Iedere vriendschap heeft een soort doel en de ene vriendschap is de ander niet. En dat hoeft ook niet.

Een ode aan je vrienden

Misschien moet je vandaag eens om je heen kijken en bedenken welke vrienden er zijn en welke vrienden er zijn gebleven. De vrienden die je hebben verdragen door de jaren heen, die bleven komen of juist weer terugkwamen. Vrienden die wèl voor je deur stonden terwijl je had gezegd dat je ze niet nodig had. 

Laat deze vrienden weten hoeveel ze voor je betekenen, zeker wanneer je rouwt om een verlies.

Een vriend in rouw

Hoe bijzonder is het als je vrienden hebt die je zien. Misschien zijn jullie elkaar even kwijt geweest, wellicht weer hervonden. In tijden van rouw zijn deze vrienden van onschatbare waarde. Ze kunnen je helpen om je verdriet een plek te geven, een luisterend oor te bieden en je te steunen in het vinden van je weg door jouw rouw heen. Koester deze vriendschappen, want ze zijn zeldzaam en waardevol in een wereld waarin rouw vaak wordt vermeden of genegeerd.

En heb jij een vriend die rouwt?
Doe iets, hoe klein dan ook!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)