Sad-Book

De binnen- en buitenkant van rouw

Voor me ligt een van de meest indrukwekkende boeken die ik heb gezien: ‘Michael Rosen’s Sad Book’.

Michael Rosen is een Engelse kinderboekenschrijver en is in het Nederlands het meest bekend van het kinderboek ‘Wij gaan op berenjacht‘ dat een klassieker is.

Michael Rosen’s Sad Book

In 2004 publiceerde Michael samen met Illustrator Quentin Blake ‘Michael Rosen’s Sad Book‘ waarin hij zijn eigen rouw uittekende nadat hij zijn 19-jarige zoon verloor aan hersenvliesontsteking. In korte teksten schrijft hij wat er gebeurt met rouw en tekent hij de buitenkant en de binnenkant van rouw. 

Dit ben ik die verdrietig is. Misschien denk je dat ik blij ben in dit plaatje. Ik ben echt verdrietig maar ik doe alsof ik blij ben. En dat doe ik omdat ik denk dat mensen er niet van houden als ik er verdrietig uitzie.
Soms is verdriet ongelofelijk groot. Het is overal. Helemaal op en over me.

Illustrator Quentin Blake zegt dat deze tekening van Michael, hij is verdrietig maar probeert om er gelukkig uit te zien, de moeilijkste tekening is die hij ooit heeft gemaakt.

Blij van buiten, verdriet van binnen

Mensen die een rouwproces doormaken zullen zich misschien wel juist in dit blije portret herkennen. Je wilt anderen niet in de weg zitten, niemand zit op je verhalen en je verdriet te wachten dus je doet maar alsof het allemaal goed gaat. Maar van binnen kan het grijs en kleurloos zijn. Het kan voelen alsof het verdriet overweldigend en alomtegenwoordig is.

Wat zou het goed zijn als meer mensen begrijpen dat dit soms zo werkt. En dat het grijze en grauwe er mag zijn en mag worden benoemd. Een dragende omgeving waar ruimte en aandacht is voor verlies en verdriet, is van groot belang voor mensen die met rouw te maken hebben.

Duusternis

Begin dit jaar bracht Daniël Lohues zijn album ‘Sowieso‘ uit. In het liedje ‘Duusternis‘ beschrijft hij iets soortgelijks over de buitenkant en de binnenkant van verdriet.

As ik flauwe grappen maak
tot vervelends toe
Dan ku’j der wel vanuut gaon
Da’k dan niks anders doe
as diep verdriet verbärgen
met onzin en gelach
Omdat ‘t leben zinloos lek
en zwarter as de nacht

~ Daniël Lohues

Wat kan jij doen?

Laat je vrienden of geliefden weten dat het verdriet er mag zijn. En dat je er zult zijn, ook als alle kleur is verdwenen. Misschien is de buitenkant wel vrolijk, maar is de binnenkant wel zo?

Rouw is geen ziekte waar een pilletje voor genomen moet worden. Rouw en verdriet volgt op een gemis van een geliefde. Daar is niets ongezonds aan. Wat wel ongezond kan zijn is het onderdrukken van het verdriet en maar doen of het allemaal achter de rug is.

Doe iets, hoe klein dan ook.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk-Jan
Henk-Jan
3 jaren geleden

Dit boek is van een ontroerende schoonheid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)