Wat je achterlaat

Een vrachtwagen in de begrafenisstoet?

De groten der aarde lieten zich in het verleden begraven met grote rijkdommen om zich te verzekeren van een goed verzorgd leven in het hiernamaals. De bekendste zijn misschien wel de rijke graven van de Egyptische Farao’s.

Eerlijk gezegd heb ik verder nog nooit een verhuiswagen zien meerijden in een begrafenisstoet. En daar is een goede reden voor: je kunt helemaal niets van wat je hebt verzameld meenemen voor je eigen gerief. Alles laat je achter.

De herinneringen die je achterlaat

Wellicht denk je direct aan spullen, bankrekeningen en beleggingen, je bedrijf en het vakantiehuisje als je denkt over wat je achterlaat. Maar je laat veel meer na dan bezittingen alleen: je laat herinneringen en verhalen na. Je laat na wie je vandaag bent als persoon. Je laat gewoontes na, anekdotes uit de familie, avonturen met vrienden. Alles samengevat in verhalen die keer op keer worden verteld.

Bij het laatste afscheid van een uitvaart beginnen we met het herinneren wie iemand was. Daar worden verhalen gedeeld. Stop daar maar niet mee, want door het vertellen van die verhalen blijven we herinneren!

De magie van de herinneringen

Als wij er niet meer zijn, blijven we op een bijzondere manier toch achter. Is dat misschien de magie van herinneringen?

De dode kan niet meer ontvangen, maar nog wel geven

Freek de Jonge

In de herinneringen zijn de mensen die we missen nog altijd dichtbij; we dragen ze dagelijks met ons mee.

De herinneringen die jij achterlaat is troost en kracht voor de achterblijvers. We kunnen de overledenen dan zelf niets meer geven, maar zij geven ons wel wat in alles wie ze waren: de verhalen en de gewoontes, de wijsheid en de levenslessen, de familierecepten en het leven geleefd.

En jij?

Wat wil jij achterlaten? Dat is een mooie vraag om regelmatig eens over na te denken.

Wil je graag werk maken om je eigen nalatenschap goed en overwogen te organiseren, check dan deze pagina ‘wat wil jij achterlaten?‘. Wij kunnen je in ieder geval bij dit stuk helpen om keuzes te maken.

Foto door Danique Veldhuis.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)