Kaars branden

Eeuwigheidszondag en Allerzielen

Eind november is het altijd Eeuwigheidszondag. Vaak gedenkt men tijdens de kerkdienst op deze zondag de gemeenteleden die in het afgelopen kerkelijk jaar zijn overleden. Hun namen worden weer genoemd, kaarsen worden gebrand en ze worden herdacht in de gebeden. Na de Eeuwigheidszondag begint een nieuw kerkelijk jaar, want dan begint de tijd van Advent.

De Eeuwigheidszondag is een protestante variant op het katholieke Allerzielen (dat valt ieder jaar op 2 november) waarin ook mensen worden herdacht die in het afgelopen jaar zijn overleden.


Oorsprong Eeuwigheidszondag

Het idee voor deze speciale zondag is in het jaar 1816 ontstaan, toen koning Frederik Willem III van Pruisen wilde dat er een ‘algemeen christelijk feest van herinnering aan de overledenen’ zou zijn. Hij noemde het Dodenzondag. Hierbij speelde ook de herdenking aan hen die in de oorlogen waren gesneuveld, een rol. De dag is altijd de zondag voordat Advent begint.

Oorsprong Allerzielen

Het vieren van Allerzielen werd in de 10e eeuw ingesteld in een Frans klooster om alle gestorven kloosterbroeders te herdenken. Enkele eeuwen later werd deze gedenkdag een dag voor alle overledenen. Er was een pestepidemie en veel mensen werden zonder enig kerkelijk ceremonieel begraven, zelfs anoniem. Ook voor deze zielen kon gebeden worden op de dag na Allerheiligen.


Niet vergeten

In welke traditie je je ook thuis voelt, er zitten belangrijke principes onder: we willen onze geliefden niet vergeten. Daar zijn deze bijzondere dagen ook voor ontstaan. Want we willen onze geliefden niet vergeten. En als de naam van iemand wordt genoemd, dan is iemand er weer even.

Rond deze dagen is het ook bijzonder om een bekende een app’je te sturen, of een bericht te schrijven aan hen die iemand missen. Zo laat je weten dat je herinnert en dat je aan hen en aan degene die is overleden denkt. Dat je de naam weer noemt. Je kunt thuis een kaars aansteken bij de foto van de overledene. Stuur daar gewoon een foto van door.

Zo maken we #rouw samen wat minder rauw.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)