Besparen op de kist

Besparen op de kist om te kunnen dineren

Soms lijkt de dood het terrein te zijn voor professionals. Alles moet natuurlijk netjes en professioneel afgehandeld worden. Daar heb je de ervaren vakmensen voor die zich aanbieden om rondom een overlijden alle zorgen uit handen te nemen zodat een nabestaande in een nogal chaotische tijd zich kan richten op de belangrijkste zaken, namelijk afscheid nemen en rouw. In de week voor een uitvaart is dit nu ook precies de rol van een goede uitvaartverzorger: ontzorgen.

De dood hoort bij het leven

Maar niet al het organiseren en geregel hoeft uit handen te worden genomen. De dood hoort bij het leven en, hoe hard een afscheid ook is, het zelf vormgeven van het laatste afscheid is belangrijk, juist voor de mensen die achterblijven.

Besparen om te dineren

Een goede uitvaartverzorger zal kijken naar de wensen van de familie. Maar wat weet een familie nu eigenlijk. Een dure kist is een optie, maar waarom zou je niet een goedkope kist of zelfs een gevlochten mand gebruiken? Een uitvaartverzorger adviseerde Sandra om voor een goedkopere kist te gaan en het bespaarde geld te besteden aan een gezamenlijk diner voor de naaste vrienden op een later moment.

Dit kan je nu al doen

Het is geen dagelijkse kost om over de dood en de eigen wensen rondom de uitvaart te praten. Maar probeer deze belangrijke thema’s op jouw manier bespreekbaar te maken. Weet je bijvoorbeeld van je ouders wat hun wensen zijn voor hun laatste afscheid? Of weten je kinderen het voor het moment dat je komt te overlijden? Het geeft rust om dingen op te schrijven. Wat zijn de wensen die je hebt?

En dat hoeft echt geen heel draaiboek te zijn. Maar soms is het niet eens bekend bij nabestaanden of iemand het liefst begraven of gecremeerd zou willen worden. Het nu al vastleggen kan voor een later moment bijzonder helpend zijn.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Josine van der Vlugt
Josine van der Vlugt
3 jaren geleden

Onze zoon is afgelopen 16 juli overleden.Hij had de voorkeur uitgesproken om op een natuurbegraafplaats te worden begraven.Op een natuurbegraafplaats worden er sowieso al eisen gesteld aan de kist (een mand/kist van sparrenhout met houten deuvels).Wij hebben zijn wensen vorig jaar al op papier laten zetten door de uitvaartonderneming.Dit geeft een helemaal rust.
.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)