Donkere wolk van rouw. Gaat het ooit voorbij?

Wordt mijn rouw ooit lichter?

Deze vraag wordt erg vaak gesteld: wordt het ooit beter? Zal ik me weer beter voelen? Mensen zijn bang om voor altijd onder een donkere wolk van rouw te moeten leven waar ze in terecht zijn gekomen na een groot verlies. 

De eerste zonnestraal

Er gaat een dag komen dat het verbetert en dat een eerste zonnestraal door de donkere wolk zal breken. Deze donkere wolk zal niet altijd blijven hangen. Maar het leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Je verandert. Je bent veranderd.

De rol van de tijd begrijpen

Een cruciale les in rouw is het begrijpen van de rol van tijd. Verdriet verdwijnt niet; je zult nooit meer helemaal je oude zelf zijn. Toch pas je je aan. Het verlies van een dierbare voelt vaak als het verliezen van een deel van jezelf – zorgeloze momenten en hoopvolle vooruitzichten kunnen vervagen. Sommige mensen ervaren dat bijna fysiek: alsof een stukje in hen is gestorven samen met het wegvallen van een dierbare. 

Het wordt niet meer als vroeger?

Rouwen houdt in dat je accepteert dat de dingen niet meer zullen worden zoals ze vroeger waren. Maar wordt het uiteindelijk lichter?

Het antwoord op die vraag wil ik niet te snel geven, omdat de tijd nodig is om te rouwen, om je balans weer te vinden en om weer op te staan. De ervaring van zoveel mensen die rouwen is dat het uiteindelijk lichter wordt. Maar niet meer hetzelfde als voorheen.

En ken je iemand in rouw?
Doe iets, hoe klein dan ook!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

E-boek Rouwtijd Gratis

"Moet ik nu wel vragen naar het overlijden van haar partner of toch maar niet?" "Wat moet ik eigenlijk zeggen?"  Het ongemak zullen velen herkennen als er iemand in de omgeving is die geconfronteerd is met verlies en rouw. Wat moet je doen?

'ROUWTIJD' ontvang je gratis bij aanmelding voor onze maillijst.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)

E-boek Rouwtijd