Donkere wolk van rouw. Gaat het ooit voorbij?

Wordt mijn rouw ooit lichter?

Deze vraag wordt erg vaak gesteld: wordt het ooit beter? Zal ik me weer beter voelen? Mensen zijn bang om voor altijd onder een donkere wolk van rouw te moeten leven waar ze in terecht zijn gekomen na een groot verlies. 

De eerste zonnestraal

Er gaat een dag komen dat het verbetert en dat een eerste zonnestraal door de donkere wolk zal breken. Deze donkere wolk zal niet altijd blijven hangen. Maar het leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Je verandert. Je bent veranderd.

De rol van de tijd begrijpen

Een cruciale les in rouw is het begrijpen van de rol van tijd. Verdriet verdwijnt niet; je zult nooit meer helemaal je oude zelf zijn. Toch pas je je aan. Het verlies van een dierbare voelt vaak als het verliezen van een deel van jezelf – zorgeloze momenten en hoopvolle vooruitzichten kunnen vervagen. Sommige mensen ervaren dat bijna fysiek: alsof een stukje in hen is gestorven samen met het wegvallen van een dierbare. 

Het wordt niet meer als vroeger?

Rouwen houdt in dat je accepteert dat de dingen niet meer zullen worden zoals ze vroeger waren. Maar wordt het uiteindelijk lichter?

Het antwoord op die vraag wil ik niet te snel geven, omdat de tijd nodig is om te rouwen, om je balans weer te vinden en om weer op te staan. De ervaring van zoveel mensen die rouwen is dat het uiteindelijk lichter wordt. Maar niet meer hetzelfde als voorheen.

En ken je iemand in rouw?
Doe iets, hoe klein dan ook!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)