Gedenkmozaiek Helène

Kies wat past!

‘Wat een mooie en kleurrijke grafsteen heb je gekozen.‘ De afgelopen jaren heb ik dit veel gehoord maar het duurde een tijd voor ik er ook zo naar kon kijken. Inmiddels ben ik ook heel blij met de keuzes die ik destijds heb gemaakt.

Herdenkplek en herinnerplek

Na het overlijden van Helène wist ik al vrij snel dat ik graag een herdenkplek wilde. Een herdenkplek op een mooie begraafplaats waar ik naartoe kan lopen als ik daar behoefte aan heb. De eerste jaren was het gevoelsmatig echt een herdenkplek en inmiddels is het ook een herinnerplek! Het is een plek waar de vogels fluiten, de vlinders laten zien dat ze uit hun cocon zijn gekomen, en waar bijna altijd wel planten en bloemen in bloei staan. Een herinnerplek waar ik steeds vaker ook rust ervaar en waar ik meer dan waar dan ook besef dat het allemaal relatief is in het leven.

Ik ben blij dat ik geen overhaaste beslissingen heb genomen.

Het is een goed gekozen zonnige plek, met bloemen en planten en een grafsteen met heel veel kleur. Kleur die symbool staat voor wie Helène was met een muis van kleur. Muis was haar bijnaam en ze was zeker geen grijze muis. Als de zon schijnt op de steen, dan schittert de mozaïek.

Geen overhaaste beslissingen

Het heeft ruim anderhalf jaar geduurd voordat de steen er lag. Enerzijds omdat rouw en verdriet overheersten, anderzijds omdat ik geen keuze kon maken. Wat werd aangeboden, was niet wat ik zocht en hoe verleidelijk het ook was om snelheid te kiezen boven wensen, het voelde niet goed, dus liet ik het.

Dat is wat ik iedereen gun, in kleine stappen, passend bij het individuele rouwproces, op weg naar een herinnervorm die past en helpt bij herinneren.

Achteraf gezien was het een moeilijke, intensieve en verdrietige weg, maar ook een mooie en helpende weg. Ik kijk er tevreden op terug, want het heeft veel moois gebracht. De plek is goed, de steen is mooi en het past bij hoe ik haar wil herinneren. Ik ben blij dat ik geen overhaaste beslissingen heb genomen. En ik ben blij met Sabina van Gedenkmozaiek. Toen ik haar eenmaal had gevonden, heeft zij invulling gegeven aan het verhaal over Helène. En dat is wat ik iedereen gun, in kleine stappen, passend bij het individuele rouwproces, op weg naar een herinnervorm die past en helpt bij herinneren.

Sandra Jongeneelen (handgeschreven)

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)