Beeld van een engel

Hologrammen en resomeren

De dood is regelmatig in het nieuws. Deze week is er weer eens volle aandacht voor resomeren, een alternatief voor begraven of het cremeren. Deze maand stond een grafkist van schimmels in de spotlight, en de mogelijkheid om te speechen op je eigen uitvaart.

Begraven, cremeren of resomeren

Welke keuze jij maakt, voor begraven, cremeren, of misschien in de toekomst resoneren of andere technieken, de reden van de keuze is een persoonlijke. Wil je bijvoorbeeld een zo milieuvriendelijke uitvaart? Een zo persoonlijk mogelijke? 

Resomeren is niet nieuw, maar wordt deze week volop besproken (zoals in het AD). De techniek, waarbij een stoffelijk overschot wordt opgelost in een vloeistof, bestaat al jaren. Het zou een milieuvriendelijker optie zijn naast begraven en cremeren, maar het is in Nederland niet wettelijk toegestaan. Nog niet. Wat allemaal wel en niet mag met een lichaam van iemand die is overleden, dat is vastgelegd in de wet op de lijkbezorging (deze is hier te vinden).

Er wordt nu gekeken of deze wet aangepast kan worden, zodat nieuwe alternatieven, zoals resomeren, ook zijn toegestaan.

Een levende doodskist

Een ander mooi en milieubewust alternatief is een doodskist die gemaakt is van schimmels. De startup ‘Loop’ van studenten van de TU Delft hebben zo’n levende doodskist ontwikkeld van mycelium.

De levende doodskist van TU Delft (bron)

Mycelium groeit normaal gesproken onder de grond in de complexe wortelstructuur van bomen, planten en paddenstoelen. Het is een levend organisme dat allerlei giftige stoffen kan neutraliseren en voeding levert aan alles wat er boven de grond groeit. Het zorgt er ook voor dat het menselijk lichaam versneld wordt omgezet in voedingsstoffen voor de bodem. 

Lees het interview met Bob Hendrikx, oprichter van Loop, op de website van TU Delft.

Speechen op je eigen uitvaart

Technische voortgang zorgt ook dat bijzondere technieken meer betaalbaar worden. Het is betaalbaar geworden om jezelf als een hologram te filmen waarbij het lijkt of je in levende lijve op een podium verschijnt.

Uit HEREweHOLO item van Editie NL (bron)

De eerste bedrijven zetten de mogelijkheid in de markt om een speech van jezelf op te nemen zodat je de aanwezigen op je eigen uitvaart zelf kan toespreken (bekijk het item op Editie NL). 

Wat zou je zelf willen? 

Dit is de belangrijkste vraag die de nieuwsberichten opwerpen: wat zou je zelf willen? Als dit soort thema’s rondom de dood en uitvaarten in het nieuws komen, is dat altijd een goed moment om er zelf eens over na te denken. Bespreek met je geliefden hoe jullie denken over het laatste afscheid en zorg dat jullie van elkaar weten wat jullie persoonlijke overwegingen zijn. 

Leg je wensen ook vast. Bijvoorbeeld op dezelfde plek waar je je wachtwoorden, het lijstje met liedjes voor een eventuele uitvaart en een laatste boodschap voor je geliefden bewaart. Voor het geval het einde er toch onverwacht eerder is.

Heb je hulp nodig bij het schrijven van een toespraak of wil je eens je eigen verhaal vastleggen? Bright Elephant helpt je daarbij. Ontdek daar meer over.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)