Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar rouw

Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar rouw

Bij de Rijksuniversiteit Groningen lopen momenteel twee onderzoeken naar het thema rouw. Ben jij iemand met een verlieservaring? Dan kan je de onderzoekers helpen!

De rol van slaap bij verlieservaring

Het eerste onderzoek gaat over de rol van slaap bij verliesverwerking. Het is iets wat je als rouwende misschien herkent: je rouwt en je kunt slecht slapen. Uit eerder onderzoek bleek ook dat slaapproblemen vooral in de eerste maanden van rouw vaker voorkomen. En hoe intenser de rouwervaring, hoe ernstiger de slaapproblemen. Met dit nieuwe onderzoek willen ze onderzoekers meer te weten komen.

Wie kan meedoen met dit onderzoek?

“Voor dit onderzoek zoeken wij volwassenen (met en zonder slaapproblemen) die in de afgelopen 10 jaar het overlijden van een dierbare hebben meegemaakt. U wordt gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Meedoen duurt ongeveer een half uur.”

Ben jij iemand met een verlieservaring of ken je mensen met een verlieservaring, dan kun je misschien bijdragen aan dit onderzoek.

Lees er meer over op deze pagina »


Onderzoek naar aanhoudende rouw

Rouwen is op zichzelf niet problematisch. Dat je rouwt na het verlies van een dierbare is een gezonde emotie en een reactie. Het is normaal dat je weer je weg moet vinden in een nieuwe wereld waarin je dierbare op een andere manier deel uitmaakt van het leven.

Echter, een klein deel van de mensen met een verlieservaring ontwikkelt ernstige, aanhoudende rouw. Er wordt onderzocht waarom dat zo is. De vraag is of dat bijvoorbeeld komt doordat nabestaanden het verlies uit de weg gaan, waardoor de acceptatie van het verlies wordt bemoeilijkt, of door andere factoren. Met deze inzichten kunnen behandelingen worden verbeterd voor mensen met ernstige aanhoudende rouw.

Wie kan meedoen met dit onderzoek?

“Voor deze studie zoeken wij volwassen nabestaanden die ten minste een jaar geleden het overlijden van een dierbare hebben meegemaakt. U wordt gevraagd eenmalig op bezoek te komen bij de Rijksuniversiteit Groningen of de Universiteit Utrecht. We zoeken zowel nabestaanden die hevige rouw ervaren als nabestaanden die minder hevige rouw ervaren. Deelnemers krijgen een vergoeding voor reiskosten en deelname.”

Bij deze onderzoeken is onder anderen dr. Maarten Eisma betrokken.

Meer informatie op deze pagina (tweede item op de pagina) »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)