Memento Mori (roos op grafsteen) blog

We leven langer, we sterven langer

De mens wordt gemiddeld steeds ouder. Was de gemiddelde levensverwachting in de Middeleeuwen rond de 30 jaar, daar was de gemiddelde levensverwachting rond het jaar 1900 ongeveer 44 jaar. Het in onvergelijkbaar met de gemiddelde levensverwachting van iemand die nu wordt geboren: 83 jaar (bron). Dat we ouder worden heeft ook gevolgen voor hoe we leven èn hoe we sterven.

Langer leven met meer klachten

Voor de jaren vijftig van de vorige eeuw stierven mensen vooral aan het gevolg van een acute ziekte of een ongeval. Dat is tegenwoordig wel anders. Omdat we langer leven zijn we ook vatbaarder voor ziekten en lichamelijke beperkingen en spelen artsen en technologie een steeds belangrijkere rol in hoe we leven en sterven. We worden zo oud dat klachten een lange rol in het leven gaan spelen. Met dat we gemiddeld ouder worden stijgt ook het gemiddeld aantal ziektejaren. Op een bepaalde manier kun je zeggen dat we met langer leven we ook langer sterven.

We hebben er maar weinig over te zeggen

Hoewel we uiteindelijk allemaal dood zullen gaan, toch hebben we er maar weinig over te zeggen. Bij de een zal je het einde van grote afstand al zien aankomen en kom je voor vragen te staan hoelang je het nog moet laten duren. Bij de ander overrompelt de dood en is het leven zomaar opeens tussen de vingers door geglipt.

Gedenk te sterven

Ken je de oude uitdrukking ‘Memento Mori’? Gedenk te sterven! Vergeet niet dat het leven eindig is. Al het mooie houdt een keer op. Het is de slogan van de eeuwenoude trappistenorde. Nu kan je denken dat het te maken heeft met zwartkijken. Als je je echter bewust bent van de eindigheid van het leven, dan weet je ook hoe je goed voorbereid afscheid kunt nemen.

Dood bespreekbaar maken

Sterven was vroeger een familiegebeurtenis, met af en toe medische ondersteuning. Maar het sterven is veranderd. Vaak is het een medische gebeurtenis, met beperkte familiesteun. De vraag die je jezelf zou kunnen stellen is: welke keuze wil ik hierin maken?

Het is belangrijk dat we de dood bespreekbaar maken. Een gesprek over ons levenseinde kan ongemakkelijk voelen. Maar waarom wachten we ermee tot het een acuut thema is geworden of als er een crisis is? De dood is namelijk niet slechts een medische gebeurtenis. De dood en sterven gaat over de gehele mens en is ook een sociale, fysieke, psychologische en spirituele gebeurtenis.

Tenslotte

En tot het einde daar is: vergeet niet te leven. En stel je eens de vraag: wat laat ik eigenlijk achter als ik er niet meer ben?

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)