Steun bij rouw

Hoe kan je iemand in rouw goed ondersteunen? Nieuwe inzichten uit onderzoek

Rouwen is heel persoonlijk. Maar hoewel het heel persoonlijk is, zou niemand alleen moeten rouwen. Goede sociale steun kan namelijk een groot verschil maken voor mensen die een verlies hebben geleden. 

Maar wat is nu eigenlijk ‘goede’ ondersteuning bij rouw? Daar is onderzoek naar gedaan door onderzoekers van Arizona State University.

Emotionele steun het belangrijkst

Misschien zijn het wel open deuren en is het allemaal logisch wat uit het onderzoek komt. Maar wat het meest wordt gewaardeerd is emotionele steun. Dit betekent dat je er gewoon ‘bent’ voor de ander. Geen oordeel, geen advies, geen oplossingen die worden aangedragen of pogingen om verdriet op te lossen.  Luisteren, begrip tonen en de ruimte geven om gevoelens te uiten zijn hier heel belangrijk. Dat is iets dat jij dus ook kan doen.

Concrete hulp ook gewaardeerd

Naast emotionele steun, wordt ook praktische hulp zeer op prijs gesteld. Denk aan het brengen van maaltijden, helpen met huishoudelijke taken of oppassen op de kinderen. Deze concrete acties kunnen een grote steun zijn, zeker in de eerste periode na een verlies.

Professionele hulp niet altijd bevredigend

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat mensen vaak veel minder tevreden zijn over de steun die ze ervaren van professionals. Denk aan de steun van artsen, maatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers (predikanten, pastoors, etc). Misschien hebben ze onvoldoende tijd? 

Het maakt een ding wel duidelijk: je kunt aandacht voor iemand in rouw niet alleen maar aan professionals overlaten. De steun door familie, vrienden en de bredere gemeenschap als collega’s, buren, mensen van de kerk en vereniging, is ongelofelijk belangrijk bij rouwverwerking.

Huisdieren als onverwachte troost

Wat een verrassende uitkomst van het onderzoek was, is de hoge waardering voor de steun van huisdieren. Voor veel rouwenden bleken hun trouwe viervoeters een bron van onvoorwaardelijke liefde en troost. En mensen met een huisdier kunnen dat alleen maar beamen!

Wat kun jij doen?

Nu vraag je je misschien af: wat kan ik doen voor een vriend of collega die rouwt? Een paar dingen die goed zijn om te onthouden:

  1. Luister zonder oordeel (en zonder oplossing).
  2. Bied concrete hulp aan.
  3. Blijf beschikbaar, ook na de eerste periode.
  4. Spreek de naam uit van de overledene en deel herinneringen.
  5. Geef ruimte aan alle emoties, dus naast verdriet ook boosheid of opluchting.

Want rouw is geen probleem dat opgelost moet worden. Het is een proces dat tijd en ruimte nodig heeft. Door er gewoon te zijn voor de ander, kun je al een wereld van verschil maken.

Ken jij iemand in rouw?
Doe iets, hoe klein dan ook.
Want niemand zou alleen moeten rouwen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 372 rouwende volwassenen via een anonieme online enquête. De deelnemers waren overwegend vrouwelijk (91,4%), wit (91,1%) en hoger opgeleid (58,1%). De meerderheid (75,1%) had een kind verloren. De tijd sinds het verlies varieerde, waarbij 43,3% het verlies meer dan 5 jaar geleden had meegemaakt. Het onderzoek gebruikte zowel gesloten als open vragen om diepgaand inzicht te krijgen in de ervaringen van rouwenden met sociale steun. Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8158955/  

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)