Rouwen en werk

Als rouw het werken onmogelijk maakt

Hoe moet een werkgever omgaan als een medewerker iemand verloren is? Uit een onderzoek naar rouw op de werkvloer (zie o.a. NOS), blijkt dat burn-out klachten, onvoldoende steun op het werk en niet goed kunnen functioneren pijnpunten zijn bij een deel van de rouwenden . Er wordt gepleit voor meer rouwverlof, wat momenteel zelfs afhankelijk is van de afspraken die zijn gemaakt in de CAO.

Er is geen vast recept voor rouw

Hoewel het goed zou zijn om ruimhartiger te zijn voor mensen die geconfronteerd zijn met verlies, lijkt er nu veel te veel een neiging om er een nieuwe regel van te maken. Daarbij wordt eenvoudig vergeten dat iedereen anders rouwt, dat er geen vast recept is voor het omgaan met verdriet en dat er geen tijdlijn is waaraan verliesverwerking zich houdt.

Rouwen is als een vingerafdruk: het is heel herkenbaar maar toch voor iedereen anders

Er zijn vele dingen die van invloed zijn. Is er sprake van verwacht overlijden na een ziekbed, is het onverwacht vanwege een ongeluk of een zelfgekozen dood? Stond de persoon dichtbij of was het een vriend? Was de ander oud of jong en welke relatie was er met de overledene? Daarnaast is het gewoon belangrijk om te benadrukken dat ieder persoon anders is.

Passende oplossing is maatwerk

Wat vooral van belang is, is dat een werkgever zoekt naar passende ondersteuning. Rouw is geen ziekte en moet ook niet op die manier benaderd worden. Rouw is het gevolg van de verbondenheid met iemand die is overleden. Een liefhebbende of vriendschappelijke band die verbroken wordt, is de oorzaak van rouw. Een werkgever zou vanuit dat begrip kunnen zoeken naar het goed ondersteunen van zijn medewerkers. Heeft iemand behoefte voor afstand, aan ondersteuning dat je kan regelen, of juist aan een gewoon dag- en weekritme op het werk met ruimte om soms even niets te hoeven? Er is geen recept.

Hoe goed zou het zijn als werkgevers het ook niet gaan benaderen vanuit het vaste recept ‘zo gaat het nu eenmaal’ en ‘nu moet het toch een keer voorbij zijn’, maar vanuit de benadering van ieder mens die uniek is. Een goede verstandhouding van een werkgever naar de werknemer kan bijzonder helpend zijn in het rouwproces. Nadenken over wat er beter moet is goed, maar er zijn al veel meer dingen mogelijk als werkgever zonder dat ze in CAO’s zijn vastgelegd. Het zou jammer zijn als er verplichtingen op werkgevers moeten worden opgelegd om deze menselijke kant te kunnen regelen.

Handtekening Wouter van der Toorn

Lees ook het artikel over ‘De vier rouwtaken‘.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)