Blaasbloem

Rouw begrijpen

Rouw is soms maar moeilijk te begrijpen. Het kan voelen als een onverwachte en woeste wervelwind waar je in terecht komt.

Rouw is dus een emotionele en soms zelfs een hele fysieke reactie op een verlies. Dat verlies hoeft niet alleen het verlies te zijn van iemand door de dood. Rouw kan er ook zijn bij het verliezen van bijvoorbeeld een baan of een vriendschap. De innerlijke processen werken dan vaak hetzelfde.

Omgaan met verlies en verdriet

Om te kunnen rouwen moeten we met het verdriet van het verlies leren omgaan. Dus niet meer ertegen vechten, het onderdrukken of het verdriet proberen weg te stoppen.

Het zoeken naar een goede manier van het omgaan met die innerlijke strijd tussen enerzijds de pijn van het verlies en anderzijds de drang om door te gaan is een belangrijk onderdeel van innerlijke genezing. Als je het al zo moet noemen, want is verdriet wel iets waar je van genezen moet worden?

Balanceren

Als je rouwt betekent dat niet dat je voortdurend verdrinkt in eindeloos verdriet. Soms zullen mensen vrolijk en ontspannen zijn op het ene moment, maar op een ander moment kan het verdriet je overvallen als een onverwachte storm die is op komen zetten. Het is als het balanceren tussen ‘loslaten’ en ‘vasthouden’. Daar moet ieder mens mee leren leven; als je in rouw bent is dat wellicht nog harder werken.

Herinneringen zijn misschien wel je mooiste bezit ooit.

De dood van een geliefde ontneemt de toekomst waar je naartoe leefde en waar je op hoopte. Sommige dromen zullen nooit uitkomen en er zal nooit meer een nieuwe foto aan het foto-album worden toegevoegd. Maar de dood doet niets af aan de relatie die je met die persoon had. Die band zit verankerd in je herinneringen en de herinneringen zijn misschien wel je mooiste bezit ooit. Koester ze, haal ze steeds weer op en hou ze levend!

Boeken tip: ‘Rouwwerk – Liefde, verlies en verder leven’ van Julia Samuel

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annemie
Annemie
3 jaren geleden

In mijn 67 levensjaren heb ik heel veel verlieservaring en gehad. De eerste was op 12 jarige leeftijd: mijn nichtje van vier, met wie ik heel close was, kwam om bij een brand. En deze “brand” tragedie herhaalde zich verleden jaar. Mijn moeder kwam om het leven bij een brand. Het ergste is dat je geen afscheid kunt nemen. Ook mensen die zomaar uit mijn leven verdwijnen, zonder dat ik weet waarom (oa mijn eigen… Lees verder »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)