Wat kost je eigen uitvaart?

Wat kost zo’n uitvaart eigenlijk?

Heb jij al eens nagedacht over je eigen uitvaart? Eerlijk gezegd gaan veel mensen dat toch wel een beetje uit de weg. Echter, een begrafenis of crematie kan toch een kostbare aangelegenheid zijn.

Een begrafenis in Nederland kan tussen de € 7.000 en € 11.000 kosten. Een crematie kost vaak wat minder en is gemiddeld rond de € 7.500. Dat zijn forse bedragen. Het is daarom niet gek om jezelf eens af te vragen: zou je het ook wat goedkoper kunnen doen, en tegelijk ervoor blijven zorgen dat het een mooi afscheid is?

Onvermijdelijke kosten

Kijk, om sommige kosten kun je niet heen. Denk aan de uitvaartverzorger, die gemiddeld € 1.850 kost, en de verzorging van de overledene. Ook moet iemand worden opgebaard. Daarbij kun je kiezen voor het opbaren thuis of in een uitvaartcentrum. Thuis opbaren scheelt qua kosten. Want je moet ook voor rouwbezoek in een uitvaartcentrum betalen.

Andere kosten die je sowieso hebt zijn bijvoorbeeld de kosten voor de koeling en voor het vervoer. Dan heb je wel keuzes voor een kist, een rieten mand of een lijkwade. Als je zou willen besparen, kan je ook hieraan denken.

Besparen op uitvaartkosten

Je kunt best creatieve oplossingen bedenken om de kosten naar beneden te halen. Je bent niet verplicht om een kist te gebruiken. Je zou ook een eenvoudige plank met een deken kunnen gebruiken.

Ook kun je besparen op grafrechten door de keuze van het type graf en de duur van de grafrechten. Ook bij de keuze voor locatie zijn grote verschillen in prijs.

Goedkopere alternatieven

Er zijn meer creatieve alternatieven te bedenken. De lijst kan je lang maken, maar om eens wat voorbeelden te noemen:

  1. Rouwboeketten: Bloemen kunnen een behoorlijke kostenpost met zich meebrengen. Je zou ook aan de gasten kunnen vragen om eigen bloemen mee te nemen. Zo kan je nog steeds zorgen voor een mooie bloemenzee, maar is het niet enorm duur voor de familie.
  2. Opbaring: Thuis opbaren kan goedkoper zijn dan in een uitvaartcentrum. Maar niet alleen kostenbesparing kan een overweging zijn: thuisopbaring kan van de week van afscheid ook iets heel persoonlijks maken.
  3. Rouwkaarten: Kaarten laten drukken en postzegels zijn een extra kostenpost. Misschien is het niet nodig en kan je digitale alternatieven overwegen om kosten te besparen.

Een uitvaart zonder geld?

Als er helemaal geen geld beschikbaar is voor een uitvaart, zal de gemeente deze regelen. Dit zal dan een sobere uitvaart worden zonder dienst of plechtigheid. De kosten kunnen echter verhaald worden op familieleden die ze wel kunnen betalen.

Uitvaartverzekering

Wil je nu al zorgen dat er geen onverwachte grote kosten komen rondom een uitvaart, dan kan een uitvaartverzekering een goede oplossing zijn. Het type verzekering (kapitaal- of naturaverzekering) bepaalt wat bij een overlijden uit de verzekering betaald wordt. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren wat de verzekering precies dekt. Dat is ook een aanrader als je al een verzekering hebt!

Persoonlijke betekenis

Het nadenken over je uitvaart gaat natuurlijk over veel meer dan alleen maar geld. Het gaat ook om de emotionele voorbereiding. Door nu al na te denken over je wensen en deze vast te leggen, zorg je dat nabestaanden minder stress en onzekerheid hebben. Een waardig afscheid hoeft niet duur te zijn, maar weloverwogen en persoonlijk.

Bespreek het in gezonde tijden

Nadenken over je eigen uitvaart betekent balanceren tussen enerzijds het emotionele afscheid en anderzijds de praktische en financiële zaken. In ‘gezonde tijden’ kun je nadenken en keuzes maken die je niet hebt als er al een overlijden heeft plaatsgevonden. Daarom een aanmoediging: bespreek het met je familie en andere dierbaren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)