Liefde op leeftijd: nieuwe liefde na verlies

Liefde op leeftijd: nieuwe liefde na verlies

Liefde is voor alle leeftijden. Hoe oud je ook bent, het verlangen naar verbinding en intimiteit zal blijven bestaan. Als je een partner hebt verloren, kan het idee van opnieuw beginnen een nogal groots idee lijken. Het aangaan van nieuwe relaties op latere leeftijd kunnen ook bijdragen aan groei en geluk. 

Soorten Liefde

Chaya Koren heeft een aantal jaren geleden onderzoek gedaan naar dit opnieuw aangaan van een liefdesrelatie na het overlijden van een partner. In haar onderzoek heeft ze het over drie soorten liefde die ouderen ervaren in nieuwe relaties na het verlies van een partner. 

  1. Ten eerste is er ‘aangename liefde‘, die rustiger en minder heftig is, maar diep bevredigend kan zijn. 
  2. Dan is er ‘ouderlijke liefde‘, waarbij partners een diepe zorg en bescherming voor elkaar voelen, vergelijkbaar met de liefde van een ouder voor een kind. 
  3. Ten slotte is er ‘broederlijke liefde‘, die lijkt op de band tussen broers en zussen, waarbij een sterke, ondersteunende vriendschap centraal staat.

Fasen van liefde

Liefde in het latere leven kent verschillende fasen. Aanvankelijk kan er sprake zijn van verliefdheid. Maar het kan ook overgaan in wat de onderzoeker ‘gedeeltelijke liefde’ noemt.  De gevoelens van liefde fluctueren. Soms lijkt het gevoel van liefde minder te worden, maar de zorg voor de ander blijft bestaan. Deze verandering van gepassioneerde en verliefde liefde naar meer medelevende liefde is typerend voor relaties op latere leeftijd.

Een extra liefde

Het aangaan van een nieuwe liefde kan bijzonder verwarrend zijn. Het is bijna onoverkomelijk om een nieuwe partner te gaan vergelijken met de overleden echtgenoot. 

De liefde voor een overleden partner en het verdriet om het verlies zijn immers niet zomaar voorbij. Ze gaan helemaal niet voorbij. Dat kan een grote invloed hebben op hoe open je bent in een nieuwe relatie. Soms kan je je meer openstellen. Anderen zullen zich wat meer afsluiten uit angst voor het opnieuw verliezen van een liefde. Dit kan ervoor zorgen dat ouderen twijfelen of ze wel dieper op nieuwe relaties in willen gaan.

Ouderen kunnen door hun ervaring meer soorten liefde begrijpen en waarderen, zoals vriendschappelijke liefde, die niet altijd zo hartstochtelijk hoeft te zijn als in eerdere relaties.

Uitdagingen en kansen

Ouderen kunnen worstelen met verwachtingen uit hun omgeving en met hun eigen onzekerheden over het aangaan van nieuwe intieme relaties. 

Deze relaties bieden ook de kans om eenzaamheid te overwinnen en nieuwe vormen van liefde en vriendschap te ontdekken die uniek zijn voor deze fase van het leven.

Bron

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)