Verliezen van identiteit door het overlijden van een ander

Verliezen van identiteit door het overlijden van een ander

Een ander verliezen kan zoveel verdriet geven! Maar weet je dat rouwen zoveel meer is dan alleen het verdriet om het verlies van een dierbare. Rouwen betekent ook dat je op een bepaalde manier een stukje van je identiteit verliest.

Door het overlijden van je kind verlies je ook het feit dat je de ouder van je kind bent. Natuurlijk blijft het voor altijd je kind, maar de relatie is wezenlijk veranderd. Door het overlijden van je ouders verlies je dat stukje kind-zijn van je ouder. En als een vriend of vriendin overlijdt, verlies je ook het stukje identiteit van het vriend-zijn van de ander.

Rouw is de prijs die we betalen voor liefde, en de enige manier om te ontsnappen aan die rouw zou zijn om nooit lief te hebben. Maar dat zou een nog hogere prijs zijn.

Koningin Elizabeth II

Je kunt zelfs een stukje van je identiteit, van wie je bent, verliezen door het overlijden van een belangrijke publieke figuur zoals een artiest, acteur, schrijver, politicus of een andere publieke figuur. Zij waren belangrijk in wie jij bent, en dat verandert door hun overlijden. Het feit dat zij zijn overleden zorgt ervoor dat je niet meer naar hen kunt luisteren, nooit meer een nieuw boek van ze zult lezen, er nooit meer een nieuw liedje van hen uitkomt, en je nooit meer de wijze of minder-wijze opvattingen hoort van iemand die je inspireerde. Of, zoals na het overlijden van Koningin Elizabeth: het vaste gezicht van een land is opeens veranderd.

Het verliezen van een belangrijke ander, of dat nu persoonlijk of minder persoonlijk is, betekent dat je een stukje van jezelf verliest. Verdriet is een belangrijke manier waarop je dat voelt.

Groeien en aanpassen

Tegelijkertijd zijn we als mens mirakelse wezens die in staat blijken te zijn om om te gaan met tegenslag en verandering en ons daardoor aan te passen.

Pril verdriet kan je enorm in de war brengen. Maar kijk eens terug na een tijdje! Je zult, denk ik, moeten vaststellen dat het je, ondanks alle chaos, onduidelijkheid en verdriet, toch is gelukt om een nieuwe balans te vinden. We blijken in staat om ons aan te passen. Niet van vandaag op morgen. Je hebt tijd nodig om dit opnieuw te vinden, maar je kunt het.

Rouw is een rijke ervaring

Begrijp me goed, rouw kan pijnlijk en verwarrend zijn. Maar het is dat niet alleen. Het is een hele verzameling aan emoties die allemaal een rol spelen. Denk aan woede, angst en blijdschap. Rouwen is zo een rijke ervaring waardoor je ook jezelf op nieuwe manieren zult leren kennen.

En net zoals bij sport soms fysieke pijnen erbij horen als je met je training bezig bent, zo is de pijn van rouw een waardevolle en betekenisvolle ervaring.

Een dag per keer

Voel je nu de pijn van een gemis? Ik wens je dat je deze dag goed doorkomt. Een dag per keer. En dan weer een dag. En dan weer een. Zoveel mensen zeggen dat ze achteraf hebben gezien dat het ze wel is gelukt om op te staan of om niet om te vallen. Ik wens je toe dat het je hoop geeft dat het jou ook gaat lukken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)