baby olifantje

Een heldere olifant

Heldere olifant hoe kom je erop?

De warmste dag ooit gemeten in Nederland, 25 juli 2019, was een dag waarop de zoektocht startte voor een naam van ons bedrijf. Buiten was het extreem warm en daarom hadden wij een meeting georganiseerd in het Sheraton Hotel op Schiphol. Een prima centrale plek waar de airconditioning overuren draaide.

De uitgangspunten waar de naam aan moest voldoen hadden we op een lijstje gezet. We wilden geen beschrijvende naam of een naam die in de loop van de tijd onvoldoende mogelijkheden biedt om diensten uit te breiden. Het lijstje was vrij snel gemaakt, de uitgangspunten helder en de brainstorm kon beginnen.

Uren later lag er een volgeschreven blad met veel namen. En van alle namen werd gecheckt of de naam al voorkwam bij de Kamer van Koophandel en of een domeinnaam beschikbaar was. Zo bleef er een lijst met tien namen over waar wij het met elkaar maar niet over eens konden worden. Geen probleem zou je denken maar het voelde voor ons wel als een probleem. Want als wij een logo en huisstijl wilden laten ontwikkelen dan was een naam en een eventuele betekenis wel van belang.

Helderheid

Moe van deze warme dag en klaar om naar huis te gaan liepen wij nog een keer de lijst met namen door. Gelukkig waren wij het over één ding eens: het moest ‘helderheid’ brengen in een nog steeds (redelijk) gesloten sector waar de meeste Nederlanders niet nieuwsgierig naar zijn, namelijk de sector van uitvaart en rouw.

Ik beloofde iedereen dat ik er nog een week over na zou denken en dat er uiterlijk 1 augustus 2019 een naam zou liggen. Het maakte niet uit wat voor naam, als wij maar door konden met ontwikkelen, zo was de gedachte. En zo gebeurde het dat ik op donderdag 1 augustus 2019, het was inmiddels wat koeler, thuis aan de eettafel zat met weer papieren vol met namen. Eerlijkheidshalve, het lukte voor geen meter!

Het wordt Bright Elephant!

Het gevoel van druk, zij het door onszelf opgelegde druk ,nam toe en alhoewel dat vaak niet helpt bleek het deze dag wel te helpen. ‘Je weet het nog niet, maar we gaan niet slapen voordat de naam bekend is’, riep ik tegen mijn vriendin. Zij pakte een wijntje, ging bij mij aan de tafel zitten en riep allerlei namen passend bij Bright. Niks was echt passend of in ieder geval niet goed genoeg voor mijn gevoel. De uren verstreken en een gevoel van moedeloosheid bleef hangen. Een merk met iets als Bright in de naam, dat moet je ook voelen want het heeft iets met licht en positiviteit te maken en alhoewel de dood vaak een treurig gevoel oplevert, wil ik niet dat wij een treurig gevoel uitstralen bij dit nieuwe bedrijf.

Terwijl ik rondkeek in mijn woonkamer viel mijn oog op de glazen olifant in de vitrinekast en ineens wist ik het. Het wordt Bright Elephant!

Waarom dan Bright Elephant?

‘Hoe kom je daar ineens op?’, vroeg mijn vriendin. Ik wijs naar de glazen kast waar een kunstwerk van een glazen olifant in staat. ‘Nou die olifant heb ik van jou gekregen voor mijn verjaardag, het jaar nadat Helène was overleden. Ik vind het schitterend dat ik deze heb gekregen als herinnering aan Helène en de anekdote over Yunha.’

Yunha werd op 1 november 2017 geboren in Dierenpark Amersfoort en het leek Helène schitterend om de geboorte te zien via de live stream. Zij kon ergens helemaal in opgaan alleen in dit geval lag ze te slapen toen het olifantje werd geboren. Het was een van de anekdotes tijdens haar afscheidsbijeenkomst.

 

Bright omdat er meer helderheid mag komen en Elephant als knipoog naar Helène.

Een mooie bijkomstigheid is dat het ook raakt aan de uitdrukking ‘er staat een roze olifant in de kamer’ wat betekent dat er een groot verhaal aanwezig is, waar iedereen bekend mee is, maar waar niemand over wil of durft te praten.

En dan is het natuurlijk ook nog dat Olifanten beesten zijn die in groepen echt rouw gedrag vertonen en het raakt een dienst die wij nog gaan aanbieden namelijk een olifantengeheugen. Want een olifant vergeet nooit wat.

Sandra Jongeneelen (handgeschreven)

 

PS: heb je ons e-boek al gedownload? Zo niet, ga direct naar de pagina Rouwtijd.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Astrid
Astrid
4 jaren geleden

Prachtig!

linda
linda
4 jaren geleden

Mooi om te lezen hoe jullie op deze naam gekomen zijn.
Mooie betekenisvolle lading die ook echt bij jou past, voor zover ik je ken.
Hopelijk komen we elkaar in de toekomst niet alleen maar tegen mbt bloemen maar ook in een andere setting/samenwerking.
Lieve groeten, Linda
( Meer ‘n Bos Bloemen)

Frea Kroese
Antwoord aan  linda
4 jaren geleden

Toen ik de naam las, dacht ik ook direct aan de zorg die olifanten voor elkaar hebben en het geluid dat ze maken bij verdriet. Echt mooi gekozen. Super!

Renate
Renate
4 jaren geleden

Een super mooi en vooral bijzonder verhaal over hoe je op de naam Bright Elephant bent gekomen.
TOP geschreven ook, Sandra!

Koos Maquelin
Koos Maquelin
4 jaren geleden

Mooi en een traan tegelijk?

Marjan
Marjan
4 jaren geleden

2 woorden met een bijzondere betekenis, zo mooi verweven met elkaar… Dat ben jij ten voeten uit!

Ellen
Ellen
4 jaren geleden

Ik had de link met de olifant al gelijk gelegd. Ontzettend mooi om te lezen wat de uitleg over de combi met Bright is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)