Begrijp wat de ander echt nodig heeft

Begrijp wat de ander echt nodig heeft

Soms kunnen we vergeten dat wat het beste voor ons is, niet altijd het beste is voor anderen. Denk alleen al aan het kiezen van het perfecte cadeau voor een ander. Dat leert veel over hoe we met een ander omgaan in rouw.

Het perfecte cadeau vinden

Als kind denken we vaak aan wat wij zelf leuk zouden vinden als we een cadeautje kiezen. Misschien als volwassenen ook nog. Ik hield zelf enorm van LEGO en groen was mijn lievelingskleur. Dus ik wist echt wat een leuk cadeautje was voor een schoolvriendje. 

Maar later kwam ik erachter dat dat niet per se het beste cadeau was. Het beste cadeau is niet iets dat ikzelf leuk vind, maar iets waar de ander blij mee is!

Rouwen is een persoonlijke ervaring

Net zoals bij het geven van een cadeau, neigen we er vaak naar om vanuit onze eigen ervaringen te denken wanneer we iemand bijstaan die rouwt. Het kan verleidelijk zijn om aan te nemen dat omdat we zelf een bepaalde rouwervaring hebben gehad, we precies weten wat de ander doormaakt. 

Maar rouw is een diep persoonlijk proces, en iedereen ervaart het op zijn eigen manier. Denk vooral niet: ‘Ik heb ook rouw meegemaakt, dus ik weet hoe het werkt.’

Verschillende manieren van rouwen

Vaak wordt gedacht dat rouw altijd gepaard gaat met huilen en zichtbaar verdriet. Maar rouw kan vele vormen aannemen. Sommige mensen vinden troost in activiteiten zoals wandelen of sporten, terwijl anderen behoefte hebben aan stilte en alleen zijn. Bij de ene persoon is verdriet zichtbaar, bij veel mensen blijft het onzichtbaar.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen zijn verdriet op dezelfde manier uit. Wat voor de een werkt, werkt niet noodzakelijkerwijs voor de ander.

De ander echt begrijpen

Om echt te begrijpen wat iemand nodig heeft, is het belangrijk om niet uit te gaan van je eigen ervaringen. Stel gewoon een vraag en luister naar wat de ander te zeggen heeft. 

Misschien wil de ander graag praten over wat er allemaal gebeurt of heeft de ander juist behoefte aan afleiding. Door echt te luisteren, kunnen we beter begrijpen wat de ander nodig heeft en hoe we er voor hen kunnen zijn in een tijd van rouw.

Wouter van der Toorn
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)