Foto's organiseren

Hoe eet je een olifant?

De donkere herfstmaanden komen er weer aan. En op die druilerige grijze dagen kan je lekker onder een dekentje tijd nemen voor een warm glas thee en een fijn boekje erbij. Maar het is ook een ideale tijd om eens door oude foto’s heen te werken en ze te bundelen in een ouderwets of nieuwerwets fotoboekje. 

Vakantie foto’s

Liggen de vakantiefoto’s van de afgelopen jaren er allemaal nog? Maak die grote klus maar klein en maak een fotoboekje van de afgelopen zomerperiode. Want als je alles in één keer tegelijk wil oppakken, dan kan je weer helemaal ontmoedigd worden omdat het te groot is om zomaar af te krijgen. Dan moet je gewoon een beetje lief voor jezelf zijn en het klein maken.

Herinneringen

Als een geliefde recentelijk of langer geleden is overleden kan het ook heel helpend zijn om je foto’s te gaan organiseren. Misschien heb je alles in schoenendozen of IKEA kratjes weggestopt om er ooit nog eens aan te beginnen.

Het kan zomaar zijn dat je al eens bent begonnen aan het uitzoeken of organiseren van die dozen en kratjes bomvol herinneringen. Je bent echt niet de enige die al snel blijft hangen als zo’n doos open gaat. Want de letterlijke doos met foto’s, brieven en kaarten gaat dan open, maar in je hoofd gaan ook allerlei luiken naar herinneringen open. 

Hoe eet je een olifant?

’t Is misschien een rare vraag zo op het eerste gezicht. Maar denk er gerust even over na. 

Kijk, het is echt niet de bedoeling een echte olifant te verorberen. De vraag is bedoeld om je te laten nadenken over hoe je een enorme klus toch gedaan kan krijgen.

Het antwoord op de vraag is natuurlijk simpel als je het weet: een olifant eet je stukje voor stukje. Toch kan het in je dagelijks leven zo zijn dat je een klus als deze als ‘niet zo simpel’ ervaart. 

Onderverdelen

Probeer bijvoorbeeld een grove onderverdeling te maken in alle herinneringen die je hebt. Je kunt beginnen met het bij elkaar brengen van bijvoorbeeld de herinneringen van afgelopen jaar, een doos die hoort bij een ziekteperiode of van de laatste vakantie…

Later kan je dan weer per thema doorkijken.

Een moment om te herinneren

Als je bijvoorbeeld het huis van ouders moet leeghalen na hun overlijden, dan kan het je ook overvallen en moet je ook nog eens antwoord geven op de vraag wat je moet bewaren en wat wegkan. Probeer alle foto’s, oude videobanden, dozen met dia’s, albums, brieven, dagboeken en kaarten te verzamelen in aparte dozen.

Je zal de tijd later nodig hebben om alleseens door te kijken. Doe dat op een moment dat er ook tijd is om de herinneringen weer eens op te halen. En dat herinneringen ophalen is een belangrijk moment om het gemis van iemand tot je door te laten dringen, maar ook om dankbaar terug te kijken op een leven dat jullie in meer of mindere mate samen hebben meegemaakt.

PS: weet je gewoon niet hoe je aan deze klus moet beginnen, stuur dan een bericht. We willen je graag van dienst zijn je te helpen orde in de chaos aan te brengen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)