Kunst in je nalatenschap: van amateurwerk tot kostbare collecties
Veel mensen hebben kunst in huis. Misschien ben je zelf een amateurkunstenaar, heb je kunstwerken gekocht of heb je bijzondere stukken geërfd. Maar wat gebeurt er met al die kunst als je er niet meer bent? Daar moeten we het dus over hebben want hoe neem je kunst op in je nalatenschap?
Amateurkunst: Meer dan alleen ‘spullen’
Als amateurkunstenaar heb je waarschijnlijk veel eigen werk in huis. Voor jou hebben deze stukken grote waarde, maar voor anderen zijn het misschien gewoon ‘spullen’. Als je niets hebt vastgelegd kan vrij snel besloten worden dat de werken die met liefde zijn gemaakt naar de kringloop gaan.
Hier zijn een paar tips:
- Maak een lijst van je belangrijkste werken. Hoe meer bekend is, hoe duidelijker het is.
- Bespreek met je familie welke stukken zij graag willen behouden.
- Overweeg om in je testament specifieke stukken aan bepaalde mensen na te laten. Je zou dat ook deels met een codicil doen.
- Denk na over wat er met de rest moet gebeuren. Misschien kun je een lokale kunstvereniging of school blij maken met materialen of werken?
Kunst van waarde: Meer dan alleen emotioneel
Heb je geïnvesteerd in kunst of heb je stukken die door de jaren heen in waarde zijn gestegen? Dan is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan:
- Laat je kunstwerken taxeren en documenteer de waarde. Zorg dat eigendomsbewijzen, aankoopbewijzen of taxatiebewijzen netjes bij elkaar zijn gebracht.
- Bespreek hoe je deze werken het beste kunt opnemen in je testament.
- Je kunt overwegen of je specifieke kunstwerken wilt nalaten aan erfgenamen, of dat je ze liever doneert aan een museum.
- Houd rekening met mogelijke erfbelasting over waardevolle kunststukken. Want deze werken vertegenwoordigen een waarde en over deze waarde moet erfbelasting worden betaald.
Je kunt ook in een codicil aangeven aan wie je bepaalde kunstwerken wilt schenken na je overlijden. Een codicil is een handgeschreven, gedateerd en ondertekend document waarin je kunt vastleggen wie welke roerende goederen erft.
Let wel goed op, want een codicil kan niet in de volgende situaties:
1. Als de kunstwerken een hoge financiële waarde hebben. Een codicil is alleen geldig voor roerende goederen zonder grote waarde.
2. Als er sprake is van geregistreerde kunstwerken, zoals bij bekende kunstenaars of antieke stukken met een officiële registratie.
3. Wanneer je specifieke voorwaarden wilt verbinden aan het nalaten van de kunstwerken.
4. Als je wilt dat de kunstwerken naar een instelling of goed doel gaan in plaats van naar een persoon.
In deze gevallen is het verstandig om de nalatenschap van de kunstwerken in je testament te laten opnemen. Dit biedt meer zekerheid en rechtsgeldigheid, vooral bij waardevollere of gecompliceerde nalatenschappen.
Emotioneel waardevolle kunst: Familiestukken en herinneringen
Sommige kunstwerken zijn misschien niet veel waard in geld, maar hebben grote emotionele waarde. Hier is het echt belangrijk om vooral te weten wat iets is en waarom het belangrijk is:
- Schrijf de geschiedenis van deze stukken op. Waar komen ze vandaan? Waarom zijn ze bijzonder?
- Bespreek met je familie wie deze stukken graag zou willen erven.
- Als meerdere familieleden interesse hebben, kun je in je testament vastleggen wie wat krijgt.
- Overweeg om foto’s of reproducties te laten maken, zodat meerdere familieleden een herinnering kunnen hebben.
Praktische tips voor alle soorten kunst
Ongeacht het type kunst in je bezit, zijn er enkele algemene adviezen:
- Maak een duidelijke lijst van al je kunstwerken.
- Bewaar aankoopbewijzen, taxatierapporten en andere relevante documenten.
- Overweeg om een executeur aan te wijzen die verstand heeft van kunst.
- Bespreek je wensen met je familie om latere conflicten te voorkomen.
Denk er nu al over na
Of het nu gaat om je eigen creaties, waardevolle investeringen of dierbare familiestukken, kunst verdient een speciale plek in je nalatenschap. Het is goed om daar nu al over te denken. Wat moet er met je kunstwerken gebeuren? Zo zorg je ervoor dat ze op de juiste plek terechtkomen en gewaardeerd blijven worden.
Wil je advies over hoe je kunst het beste kunt opnemen in je nalatenschap? Neem dan contact met ons op. Als RegisterExecuteur helpen we je graag om de juiste keuzes te maken, zodat jouw artistieke nalatenschap in goede handen komt.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.