Bewegen helpt bij rouw, zegt onderzoek
Bewegen is goed voor je. Niet alleen voor je lijf, maar ook voor je brein. En wat blijkt uit onderzoeken: sporten en bewegen kunnen ook helpend zijn als je rouwt om iemand die is overleden. Wetenschappers bekeken 25 studies over dit onderwerp (*). Ze ontdekten dat lichaamsbeweging op verschillende manieren kan helpen bij het verwerken van verdriet. En met die uitkomsten kan jij weer je voordeel doen.
Verschillende soorten beweging
Uit het onderzoek blijkt dat allerlei soorten beweging kunnen helpen bij rouw. Denk aan yoga, hardlopen, wandelen en vechtsporten. Deze activiteiten helpen mensen om hun verdriet te uiten. Ook geven ze afleiding en een kans om even aan het verdriet te ontsnappen.
Er zijn overigens verschillende redenen bij mensen om te gaan bewegen. De een vind het fijn om even alleen te zijn en na te denken. Een ander zoekt juist contact met anderen tijdens het sporten. Er is niet één beste manier. Wat helpt, verschilt per persoon.
Minder depressief
Bewegen heeft vooral een positief effect als je je depressief of angstig voelt door rouw. In de onderzoeken zie je dat de mensen die regelmatig bewogen, zich vaak minder somber voelden. Ook hadden ze minder last van angstige gevoelens. Sommige mensen merkten dat ze door te sporten beter konden omgaan met de stress van hun verlies.
Het gaat hier overigens niet alleen om intensief gaan sporten. Want ook een korte wandeling helpt al. Gewoon, een rondje in het park. Zoek dus niet naar topprestaties. Het gaat om het feit dat je in beweging komt. Dat is wat mensen een positiever gevoel geeft. Ook al is dat positieve gevoel soms maar kort.
Sociaal contact en herinneringen
Sporten helpt mensen ook op andere manieren. Door sporten en bewegen komen ze weer in contact met anderen. Het is een medicijn tegen eenzaamheid. Het geeft steun in moeilijke tijden. Sommige mensen merken dat ze tijdens het sporten fijne herinneringen ophalen aan de persoon die is overleden. Zo blijft die persoon op een positieve manier in hun gedachten.
Sporten met lotgenoten is ook bijzonder. Want dan begrijp je elkaar zonder dat je al te veel woorden nodig hebt. Samen bewegen geeft een gevoel van verbondenheid. Dat helpt om het verdriet wat draaglijker te maken.
Een verhaal uit de praktijk – Sarah (42) vond troost in wandelen na het verlies van haar man. Aanvankelijk kwam ze haar bed niet uit, tot haar zus voorstelde samen te gaan wandelen. “Eerst zag ik dat niet zitten. Maar toen we eenmaal buiten waren, merkte ik dat het me goed deed. De frisse lucht, de beweging, het praatje onderweg. Het was een klein lichtpuntje in een donkere tijd,” vertelt ze. Ze begon vaker te wandelen en sloot zich aan bij een wandelclub voor rouwenden. Dit gaf haar motivatie, structuur en steun.
Meer onderzoek nodig
Het is goed dat onderzoek naar deze thema’s wordt gedaan. Want een van de dingen die ze willen weten is bijvoorbeeld welke sporten goed bijdragen aan mensen in rouw. En hoe intensief moet je bewegen voor een optimaal effect?
Maar de onderzoeken die al zijn gedaan wijzen erop dat bewegen kan helpen bij rouw. Ben je in rouw? Kom in beweging. Zet een eerste stap. Wandel dagelijks een rondje van minimaal 20 minuten. Of ga serieus sporten. Maar hou wel rekening aan met wat je aankan. Net na een verlies kan intensief sporten te zwaar zijn. Dan kan een rustige wandeling al genoeg zijn. Het gaat erom dat je in beweging blijf, op een manier die bij je past.
PS: ken je iemand in rouw? Misschien vind de ander het fijn om mee te wandelen, of te fietsen. Of ben je een goede vriend die mee gaat naar de sportschool. Kijk hoe je de ander die rouwt het beste kan ondersteunen!
(*) Bron: “Can Physical Activity Support Grief Outcomes in Individuals Who Have Been Bereaved? A Systematic Review“
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.