Familieprobleem

De 6 meest beladen onderwerpen om te bespreken

Wist je dat het thema geld het thema is waar we het liever niet over hebben? Ja, wel geld hebben en geld besteden, koopjesjacht en dat soort dingen. Maar we praten liever niet over wat je inkomen is, of je schulden hebt of juist veel bezit en hoe (en waar) jij alles hebt geregeld. Op de tweede plaats van hot-topics staat de dood en als derde politiek. 

Het is niet zo dat deze thema’s niet worden besproken, ze krijgen immers regelmatig aandacht. En denk alleen maar aan de politiek in de tijden dat verkiezingen eraan komen. Maar het gesprek over botsende overtuigingen wordt toch vaak liever ontweken.

Top 6 vermijdthema’s

 1. 44%: geld
 2. 38%: dood
 3. 35%: politiek
 4. 32%: geloofsovertuiging
 5. 21%: belasting
 6. 20%: gezondheid

Deze getallen komen uit een onderzoek van een de Amerikaanse bank Wells Fargo, dus dit zijn geen Nederlandse getallen. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat dit best wel eens ook zo zou kunnen opgaan in Nederland en België.

Gesprek met de familie

Het bijzondere is dat deze thema’s enerzijds veel worden ontweken, terwijl het tegelijkertijd ook een grote bron is voor stress. Dat is wellicht ook de reden waarom het gesprek wordt vermeden, immers niemand heeft zin in extra stress of spanning tijdens een familiebezoek. 

Wat moeten anderen weten

Wat zou je eigenlijk willen weten van bijvoorbeeld je ouders? Of wat moeten je kinderen van je weten?

 • Een basis inzicht in de financiën.
 • Is het nalatenschap geregeld?
 • Is er een testament is opgesteld?
 • Of er een levensverzekering is.
 • Is er een uitvaartverzekering?
 • Zijn er wensen wat er moet gebeuren bij een medische noodsituatie?
 • Zijn er wensen voor een uitvaart?

Praten over geld en dood

Om dit nu zo plompverloren te vragen, dat is niet in iedere familie eenvoudig. Dus hoe pak je dat aan? 

Het af en toe beginnen met aansnijden van de thema’s geld en dood zorgt ervoor dat het gewoner wordt om erover te praten.

Eigenlijk zou het praten over geld en de dood iets normaals moeten zijn. En als dat het nog niet is, dan zou het iets normaals moeten worden. Stel je het moment voor dat je zegt: ‘Ik moet iets belangrijks met jullie bespreken’. Het gesprek valt stil en er kan een beladen spanning komen te hangen. Je voelt het al aan je wat er dat dat er van kan komen, dus blijf je het thema vermijden.

Hoe dan wel? Het af en toe beginnen met aansnijden van een van de lastige thema’s zorgt ervoor dat het gewoner wordt om erover te praten. 

En je kan altijd het gesprek beginnen op een goed moment. ‘Dat liedje dat nu op de radio voorbij komt, dat wil ik echt dat op mijn begrafenis uit de speakers schalt’. Dat is een manier om het zware thema niet te zwaar aan te pakken.

Niet alle details

Je hoeft trouwens helemaal niet alle details te delen. Maar het is goed als er onderling wat openheid komt. Te vaak wordt de financiële situatie pas besproken als een boedel moet worden verdeeld of een huis van overleden ouders moet worden verkocht en de opbrengst naar verschillende erfgenamen gaat. Het is als spelen met vuur en veel van dit soort projecten lopen uit in ruzie. En dat komt dan in de plaats van aandacht voor afscheid en rouw.

Dus begin het gesprek eens met je ouders, je partner en je kinderen. Hoe vaker je deze thema’s durft aan te snijden, hoe minder beladen het is.

Bright Elephant helpt met het regelen van het nalatenschap. Zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Neem contact met ons op zodat we met je kunnen zoeken naar wat je nodig hebt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)