Döstädning

Döstädning, onthoud dat woord

Het is enerzijds therapeutisch om het huis van je ouders of grootouders te moeten opruimen na hun overlijden, maar het is vaak ook onbegonnen werk. Wat doe je met al die boeken, opa’s gereedschap uit het schuurtje, de verzameling Delfts Blauw. Dan heb je het nog niet eens over hoe alles verdeeld zou moeten worden onder de nabestaanden. Wie krijgt het kettinkje van oma en wie het prachtige en kostbare schilderij?

De edele Zweedse kunst van het opruimen

Margareta Magnusson is een Zweedse kunstenares op leeftijd. Een aantal jaar geleden schreef ze het boekje ‘De edele Zweedse kunst van het opruimen‘. Döstädning in het kort. Het idee achter het boekje is eenvoudig: waarom zou je je nabestaanden opzadelen met het uitzoeken van al je spullen. Waarom zou je ze al die discussies niet besparen of bijvoorbeeld iets naar de kringloop moet, verkocht moet worden of verdeeld. 

Döstädning, het Zweedse gebruik om je te ontdoen van alle onnodige materiële ballast in je laatste levensjaren

Het principe wat ze predikt is vrij eenvoudig: je houdt alleen de dingen waar je echt gelukkig van wordt. De rest kan je verkopen, weggeven of weggooien.   Margareta had een goed voorbeeld gekregen van haar eigen moeder. Toen na haar overlijden het huis moest worden opgeruimd vond ze briefjes aan kleren, boeken en andere spullen. Allemaal instructies wat ermee zou moeten gebeuren. Zo moest iets aan het museum worden gegeven, zelfs de contactpersoon was erbij geschreven.

Aanleiding voor een goed gesprek

Döstädning is iets wat je zelf doet. Niet je nabestaanden. Het is tegelijk een goede aanleiding voor een gesprek over de eindigheid van het leven. Want je kan zo tussen neus en lippen door even vragen wat jij zou doen met dat porseleinen servies. 

Magnusson adviseert om vanaf je 65e eens langzaamaan te beginnen met het opruimen. Het hoeven niet gelijk zware dingen te zijn als foto’s. Maar bijvoorbeeld de kast waar allerlei ongebruikte spullen staan. Of kleding die je eigenlijk toch niet meer zal dragen. En je hoeft niet alles weg te gooien, er veel andere mensen kunnen weer blij zijn met de spullen die jij weg doet.

Niet alles hoeft weg

Trouwens, je hoeft niet alles weg te doen hè. Het zijn jouw spullen. Doe bijvoorbeeld nooit de dingen weg die je gewoon echt leuk vindt of waar je echt een verhaal mee hebt.


Het boek ‘De edele Zweedse kunst van het Opruimen’
geschreven door Margareta Magnusson.
uitgegeven 2020, De Bezige Bij.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)