Silhouet

We rouwen vaak alleen

We rouwen vaak alleen. En dat zou niet aan de hand moeten zijn. Meghan Markle, getrouwd met de Britse prins Harry, verloor haar ongeboren kindje. Ze schrijft er bijzonder open over in een ingezonden brief in The New York Times. Over hoe diep de miskraam ingreep voor haarzelf en haar man en hoe belangrijk het is om het verdriet te kunnen delen met anderen.

Het verlies van een ongeboren kind overkomt veel mensen. Van de 100 vrouwen hebben wel 10 tot 20 van hen een verlieservaring door een miskraam. En ondanks dat het zo vaak voorkomt, wordt er maar weinig over gepraat. We moeten ook deze rouw vaak alleen dragen. Vraag eens: ‘Gaat het goed met je? Ben je OK?’ 

Ze schrijft:

Als mensen vragen hoe het met ons gaat, en wanneer ze echt naar het antwoord willen luisteren, dus met een open hart en een open geest, dat dan de zwaarte van verdriet vaak lichter wordt – voor ons allemaal. Als je wordt uitgenodigd om je pijn te delen met anderen, kunnen we samen de eerste stappen zetten naar genezing.’

Wat het kost, om naar de ander te vragen?

Het kost tijd en aandacht voor de ander. Het vraagt om de durf de ander in de ogen te kijken en daarbij ook de pijn te zien en toe te laten. Als we dat wat vaker zouden doen, wordt de wereld een beetje zachter en wordt rouwen een beetje minder rauw.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)