Coronaverlies en andere rouw
De invloed van corona is op een of andere manier bij iedereen herkenbaar. Er zijn mensen die een dierbare verloren, anderen voelen zich na maanden beperkingen somber. Er zijn mensen die de energie niet kwijt kunnen omdat de mogelijkheid van sporten is beperkt en een ander loopt ineens dagelijks ommetjes in de natuur.
Wist je dat er zelfs afdelingen in bedrijven zijn die de app van Eric Scherder ‘Ommetje‘ in competitie gebruiken? Heel leuk en een bijkomend voordeel is dat de mensen allemaal lekker aan het bewegen zijn.
Mensen zijn hun baan kwijtgeraakt, er zijn schoolverlaters en afgestudeerden zonder feestelijke herinneringen aan die periode. En steeds vaker lees je dat deze groep ook perspectief mist omdat het niet lukt om een baan te vinden. En dan heb je mensen die vanwege kwetsbare gezondheid hun hele sociale leven tot stilstand hebben zien komen.
Het is slecht een kleine impressie van voorbeelden waar verlies door corona een rol speelt.
Lunchgesprekje
Afgelopen zaterdag was er een vriendin op bezoek om te lunchen. Al sinds de start van corona kunnen wij het hebben over de maatregelen en gebruiken termen als proportioneel en disproportioneel. We hebben het dan over de verhalen van dichtbij of juist de verhalen van verderaf waar corona in welke vorm dan ook heet toegeslagen.
Voordat ze van huis was vertrokken, had ze samen met haar man besloten om hun grote droom in de prullenbak te doen. De grote droom was om in Spanje te gaan wonen. Maar het kon niet doorgaan. Hoe het dan wel moest, dat wist ze niet. Lang geleden hadden ze besloten om naar Spanje te verhuizen. Dat zou gebeuren zodra hun dochter de basisschool zou afronden in de zomer van 2021. Bijna dus.
Alles was rond. Een voorlopige koopcontract van het huis was getekend, de eerste tekeningen voor de verbouwing van het huis tot Bed & Breakfast lagen klaar. Met dochterlief hadden ze al een school uitgezocht waar ze naartoe zou gaan. Het stuk land wat ze hadden gekocht gaf de mogelijkheid om zelfvoorzienend te leven.
Alles was de afgelopen twee jaar gericht op vertrek en bij dat vertrek hoorde dromen, plannen, wensen en hoop. Maar die mooie plannen waren in de afgelopen maanden stukje voor stukje afgebrokkeld. Dat wat zij wilden zal in de komende jaren niet zomaar gaan lukken. En wat er nu overblijft is de onzekerheid vanwege de pandemie. Vrij reizen naar Spanje zit er op dit moment niet in. Er bleef weinig anders over dan het onvermijdelijke besluit nemen om niet naar Spanje te gaan.
Lief bedoeld allemaal
Veel mensen om haar heen zeiden iets als: ‘het komt ergens wel goed‘. Bijvoorbeeld dat er in Nederland ook mooie plekken zijn. Of dat het later allemaal toch nog steeds kan. Het zijn gesprekken die lief zijn bedoelt maar waar ze niets aan heeft. Ze baalt, ze is verdrietig en moet nadenken over haar eigen toekomst terwijl ze in haar hoofd al zelfvoorzienend in haar nieuwe huis in Spanje was. Als er dan allemaal goed bedoelde maar onhandige opmerkingen komen, dan heeft ze liever dat mensen alleen luisteren.
Een groter verhaal
De moraal van dit verhaal is dat iedereen, waar je ook kijkt, een eigen verhaal heeft dat te maken heeft met corona. Onder al die verhalen schuilt in veel gevallen een groter verhaal. Een verhaal over onzekerheid, over dromen die niet uitkomen, over somberheid en depressie, over ongewenst thuis op de bank afwachten terwijl je niet weet hoelang je nog moeten blijven wachten. Het is ook rouwen. Het is kwijtraken wat je dacht te hebben, loslaten van dat wat je hoopte en niet uit kan komen.
Begrip voor de rouw
Kom jij mensen tegen die ook rouwen om wat er niet meer is? Luister, toon begrip en accepteer dat de emoties er zijn van dat moment. Voor iedereen is rouw anders. Er is rouw van iemand die een dierbare heeft verloren, maar is dat dan groter of meeslepender dan rouw door baanverlies of verlies van hoop voor de toekomst? Wat ons betreft niet. Het is allemaal rouw en is daarom ook maar moeilijk met elkaar te vergelijken.
Het verhaal van mijn vriendin heeft ons weer duidelijk gemaakt dat we nog een lange weg voor ons hebben als het gaat over rouw bespreekbaar maken. Daar proberen we als Bright Elephant passende diensten voor te bieden die iedereen kan helpen op zijn eigen tijd en op zijn eigen manier.
Als je begint te luisteren naar de ander, maakt het niet uit over welke rouw het gaat. Het is geen wedstrijdje wie het grootste verdriet heeft. Iedereen leeft daarin zijn eigen leven, en voelt de dingen die uit de handen zijn geglipt. Luister. Wees er. Zoals het bij rouw vaak het geval is, mensen hebben in het begin vaak niet eens door dat ze in een ontkenning zitten, dat de dingen zijn veranderd en dat dat ook een vorm van rouw is.
Aandacht voor de ander
Mag ik met je onze droom delen? Wij dromen ervan dat de wereld om ons heen een stukje zachter wordt. Dat er wat meer tijd en aandacht is voor de ander. En dat daarin de rouw, welke rouw het ook is, wat minder rauw zal worden.
Doe iets voor die ander. Hoe klein dan ook.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.