Waarom alleenstaanden actief moeten nadenken over hun nalatenschap

Waarom alleenstaanden actief moeten nadenken over hun nalatenschap

Bij Bright Elephant zien we dagelijks steeds meer alleenstaanden die niet echt nadenken over hun nalatenschap. Dit is begrijpelijk, want het is een lastig en soms ongemakkelijk onderwerp. 

Veel mensen hebben immers de neiging om te denken: “Ze zoeken het maar uit als ik er niet meer ben.” Maar wij willen juist dat mensen beseffen hoe belangrijk het is om hierover na te denken en alles te regelen wat past bij het leven dat geleefd is. 

De risico’s van niets regelen

Stel je voor, je bent alleenstaand en hebt geen testament. Wat gebeurt er dan met je bezittingen na je overlijden? De wet bepaalt dan wie jouw erfgenamen zijn, meestal je ouders, broers en zussen. Dit kan tot verschillende problemen leiden:

 1. Onenigheid tussen erfgenamen.
  Als je familieleden onderling niet goed kunnen opschieten of het oneens zijn over de verdeling van je nalatenschap, kan dit tot juridische geschillen en langdurige familieruzies leiden.
 2. Onbedoelde erfgenamen.
  Zonder testament kan het gebeuren dat iemand met wie je een moeizame relatie hebt toch een deel van jouw erfenis krijgt, tegen jouw wensen in.
 3. Administratieve lasten.
  Je erfgenamen moeten na jouw overlijden veel praktische zaken regelen, van de uitvaart tot bankzaken en belastingaangiften. Zonder duidelijke instructies kan dit een enorme belasting voor hen zijn.
 4. Hogere erfbelasting.
  Zonder testament mis je kansen om fiscaal gunstige keuzes te maken, zoals ‘generation skipping’. Hierdoor betalen je erfgenamen mogelijk meer erfbelasting dan nodig.

De voordelen van een goed testament

Als je wél een testament opstelt, heb je zelf de regie over je nalatenschap en creëer je duidelijkheid voor je nabestaanden:

 1. Bepaal zelf wie erft.
  In een testament leg je vast wie jouw bezittingen erft. Dat kunnen familieleden zijn, maar ook vrienden of goede doelen. Jij bepaalt wie wat krijgt.
 2. Leg specifieke wensen vast.
  Je kunt precieze bedragen of bezittingen nalaten aan bepaalde personen. Zo weet je zeker dat een waardevol object terechtkomt bij iemand die er net zoveel waarde aan hecht als jij.
 3. Bescherm je erfgenamen.
  Via een testament kun je erfgenamen beschermen. Je kunt bijvoorbeeld regelen dat een erfenis niet gedeeld hoeft te worden met een ex-partner als een erfgenaam gaat scheiden.
 4. Zorg voor duidelijke afhandeling.
  Door iemand aan te wijzen die jouw zaken na overlijden afhandelt, verloopt dit proces efficiënter en weten nabestaanden precies wat er moet gebeuren.
 5. Optimaliseer belasting.
  Een goed testament stelt je in staat om de erfbelasting te minimaliseren, bijvoorbeeld door direct aan een jongere generatie na te laten.

Waarom nu in actie komen?

Het is logisch dat nadenken over je eigen overlijden geen prettig onderwerp is. Toch is het verstandig om nu je nalatenschap goed te regelen. Zo weet je zeker dat jouw wensen worden gerespecteerd en bespaar je nabestaanden onnodige problemen en onzekerheid. Bovendien geeft het je zelf ook gemoedsrust dat alles goed geregeld is.

Mijn advies aan alle alleenstaanden: denk serieus na over je nalatenschap en onderneem actie. Een testament opstellen is cruciaal om controle te houden over je bezittingen en dierbaren te ontzorgen. We helpen je graag met het nadenken over wat je echt wel. Zoek een deskundige notaris (daar helpen we ook bij) en laat je adviseren over een testament dat aansluit bij jouw unieke situatie en wensen.

Heb je vragen over je nalatenschap als alleenstaande? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag om de juiste keuzes te maken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)