Een gebroken hart ritueel

Een gebroken hart ritueel

Misschien heb je het al eens eerder voorbij zien komen: Kintsugi. Het is de Japanse kunst van het repareren van gebroken aardewerk door de breuklijnen te lijmen met urushi-lak vermengd met goudpoeder, zilver of platina. Het is een manier om te laten zien dat iets dat gebroken is niet waardeloos wordt, en dat de breuklijnen niet verborgen hoeven te worden. Maar waarbij de littekens gezien mogen worden. Het gelijmde aardewerk is meer waard als dat het was voordat het stuk was.

Aan de slag met de brokstukken

‘k Was zelf uitgenodigd bij zo’n ritueel met gebroken aardewerk. Het was voor alle mensen die iemand zijn verloren. Het aardewerken hart neem je in je handen en bedenkt dan van wie je een gebroken hart hebt. Nadat je het in een doek hebt gedaan, maak je het kapot. Met die brokstukken moet je aan de slag. En dat deed ik ook. 

Aan de binnenkant van het gebroken hart heb ik een boodschap geschreven. Een gedachte. Een wens of een laatste groet. En daarna moest het hart weer gelijmd worden.

Met onbekenden

Ik was uitgenodigd door Linda Verbeek (Meer en Bos Uitvaartbegeleiding) en Mariët Westerduin (Westerduin Uitvaart) die dit samen hadden georganiseerd voor alle families die in het afgelopen jaar iemand waren verloren. En als je zo samen aan tafel zit met voor mij bijna allemaal onbekenden, dan ben je met je eigen verhaal bezig. 

Deze handgemaakte schaal brak in de bakoven en is gerepareerd met de kintsugi-techniek.
Open Your Heart
Het hart van Open Your Heart wordt in een prachtig doosje geleverd waar je mee aan de slag kunt gaan.

Maar er gebeurt ook iets in de groep met onbekenden. Iedereen heeft weer een ander verhaal. De een is haar moeder verloren, maar is ook ongelukkig in de liefde na twee gebroken relaties. Een ander is gewoon verdrietig. Bestaat dat eigenlijk wel, gewoon verdrietig zijn? Wat je vooral merkte is de eenzaamheid. Iemand uit de groep vertelde: “Iedereen keek enorm uit naar het Pinksterweekend met weer een extra dag vrij. En ik dacht alleen maar: ik heb straks drie dagen dat ik alleen moet zijn en ik zie er tegenop.”

Vol betekenis

Dit soort veilige momenten om aan de slag te gaan met je verdriet is echt enorm waardevol. En hoe Linda en Mariët dit hebben gedaan is ongelofelijk belangrijk. Voor hen is het contact met een familie niet voorbij na de uitvaart. En dat is enorm betekenisvol. 

Meer over dit ritueel is op te vinden op openyourheart.studio

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)