Schrijven van een eulogie of toespraak

Het schrijven van een uitvaartspeech

Het schrijven kan een moeilijke klus zijn. Want hoe ga je alles op papier krijgen? Belangrijk is om te beseffen dat er geen regels zijn, er is niet een voorgeschreven manier waarop een speech moet worden gehouden. Wel kun je een aantal uitgangspunten gebruiken. Ze volgen hieronder.

Als je dit leest, dan is de kans groot dat je zelf voor de taak staat om een toespraak te houden. Op deze pagina vind je een aantal concrete tips waar je zelf mee aan de slag kunt gaan. Hier vind je een aantal voorbeelden. Of overweeg de toespraak te laten schrijven

PRAKTISCHE GIDS VOOR HET SCHRIJVEN VAN EEN TOESPRAAK

Een behulpzaam, praktisch en prachtig vormgegeven boek voor het schrijven van een toespraak bij een uitvaart. 48 pagina's vol met direct toe te passen tips, invulopties, veel citaten en suggesties samen met een aantal prachtige voorbeelden van toespraken die zijn gehouden bij begrafenissen en herinnermomenten.

Tips voor het schrijven van  een toespraak voor een uitvaart

 • 3-5 minuten

  Het doel is om een toespraak van 3 tot 5 minuten te hebben. Bedenk: minder is meer. Mensen zitten vol emoties en er zijn waarschijnlijk meerdere toespraken.

 • Voor het gezin en de geliefden

  Schrijf je toespraak voor het gezin en de geliefden van de overledene. Blijf positief, maar wel eerlijk. Als iemand een moeilijke persoon was, dan hoef je daar niet op in te gaan. Hooguit kun je er wat op zinspelen, maar dat wel respectvol.

 • Toon van de toespraak

  Wil je luchtig of serieus zijn in je toespraak? Een toespraak bij een uitvaart hoeft zeker niet vanzelfsprekend somber te zijn. Soms wordt juist gewaardeerd als er humor wordt gebruikt om de zwaarte van het moment te verlichten.

 • Schrijf de toespraak uit

  Ook als je de toespraak niet van papier wil lezen, schrijf je toespraak helemaal uit. Wel op een manier en met taal alsof je het zegt. Een risico van uitschrijven is dat het te ingewikkeld is qua zinnen of de woorden die je kiest.

 • Lees de toespraak voor jezelf hardop voor

  Met het voorlezen ervaar je zelf of de tekst goed loopt en of dat je misschien andere zinnen moet gebruiken.

 • Voorstellen

  Stel jezelf in de eerste zinnen voor aan de aanwezigen. Niet iedereen is op de hoogte wie wie is, wie familie is, wie bijvoorbeeld een vriend of predikant. ‘Voor iedereen die mij niet kent…‘ is prima.

 • Wie was de overledene

  Geef in je toespraak de basisinformatie over de overledene. Wie was het, waar is deze opgegroeid, hoe was de carrière en welke bijzondere zaken zijn te noemen. Dit kan je verweven in wat je vertelt. ‘Hij was een fervent muzikant die graag de sterren van de hemel speelde, maar hij kon zeker ook reuring brengen in onze vergaderingen.‘

 • De afsluiting

  Hoe wil je afsluiten? Je zou kunnen afsluiten met een lied of een stuk muziek. Leg dan uit waarom je dit hebt gekozen. Sluit anders af met iets als een laatste statement, iets wat je zei bij de laatste ontmoeting of wat je graag nog had willen zeggen.

 • Check namen en uitspraak

  Zorg dat je namen hebt gecheckt! Ook eventueel qua uitspraak.

 • Laat de toespraak controleren

  Laat een ander je toespraak lezen en verwerk de feedback die je krijgt.

toespraak

Tip: laat de toespraak voor je schrijven

Als eerste willen we je het advies geven om te overwegen om je toespraak door een professionele en ervaren schrijver te laten schrijven door een professionele schrijver.

Voor slechts €149,- wordt deze taak al uit handen genomen en ontvang je een persoonlijk en op maat geschreven toespraak. Klik door voor meer informatie »

Waar kunnen wij u mee van dienst zijn?

Bright Elephant helpt om te herinneren en herinneringen levend te houden. We hebben verschillende diensten om jou hierbij te helpen. In alles gaat het om persoonlijke oplossingen en staan jouw wensen centraal. Zijn er andere wensen rondom herinneren, samen zoeken we naar oplossingen waar jij blij mee zult zijn.

Wouter van der Toorn
Sandra Jongeneelen

Je levensverhaal opgetekend

Wie kan je verhaal beter vertellen dan jijzelf? Laat je eigen verhaal door een van onze journalisten of schrijvers optekenen en vastleggen in een waardevol boekwerk.

Toespraak op maat

Als je een toespraak moet houden bijvoorbeeld tijdens een uitvaartplechtigheid kan dat een grote opgave zijn. Wij helpen de woorden te vinden die precies passen bij wat jij wilt vertellen.