Rouw is geen ziekte die genezen moet worden

Rouw is geen ziekte die genezen moet worden

Rouwen om het verlies van een dierbare is een normale menselijke ervaring. Toch wordt rouw steeds vaker gezien als iets dat ‘behandeld’ of ‘opgelost’ moet worden. Psychologen en therapeuten spreken soms over ‘gecompliceerde rouw’ of ‘langdurige rouwstoornis’ wat officiële termen zijn. Maar is het wel terecht om rouw als een ziekte te zien?

Rouw als ‘probleem’

In de afgelopen jaren is er een trend ontstaan om rouw te zien als een medisch probleem. Sommige deskundigen denken dat mensen die lang rouwen een psychische stoornis hebben. Dat ze een probleem hebben die genezen moet worden. Ze gebruiken dan termen als ‘pathologische rouw’ of ‘chronische rouw’.

Het idee is dat ‘normale’ rouw na een tijdje over zou moeten zijn. Als dat niet gebeurt, zou er iets mis zijn. Maar veel rouwexperts zijn het hier niet mee eens. Zij zeggen dat rouw geen vaste tijdsduur heeft. Ieder mens rouwt op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.

Unieke ervaring

Onderzoek laat zien dat veel mensen in de praktijk niet de ‘normale’ rouwpatronen volgen die in de theorie worden beschreven. Rouw is voor iedereen anders. De een heeft meer tijd nodig dan de ander. Sommige mensen voelen het verlies hun hele leven. Dat betekent niet dat ze ‘vastzitten’ in hun rouw.

Critici zeggen dat het zien van rouw als een ziekte voortkomt uit westerse, psychologische ideeën over hoe rouw zou moeten verlopen. Dit gaat voorbij aan de sociale, culturele en relationele kanten van rouw.

Druk om ‘er overheen te komen’

Door rouw als een probleem te zien, ontstaat er druk op rouwenden om snel ‘er overheen te komen’. Maar verdriet laat zich niet zomaar wegdrukken. Het forceren van ‘herstel’ kan zelfs schadelijk zijn. Mensen kunnen zich schuldig gaan voelen als ze nog steeds verdrietig zijn.

Rouwonderzoekers benadrukken dat rouw geen vaste tijdsduur heeft. Er zijn geen vaste fases waar je doorheen moet. Rouw gaat met ups en downs. Soms denk je dat het beter gaat, en dan komt het verdriet ineens weer hard binnen. Dat is normaal.

Ruimte voor verdriet

In plaats van rouw te zien als iets dat ‘opgelost’ moet worden, kunnen we beter ruimte maken voor verdriet. Dat betekent niet dat professionele hulp nooit nodig is. Soms kan ondersteuning helpen om met het verlies om te gaan. Maar het doel zou niet moeten zijn om de rouw ‘weg te nemen’.

Sommige deskundigen zeggen dat het oké is als je niet ‘herstelt’ van rouw. Ze denken dat het misschien niet nodig of mogelijk is om helemaal over je verdriet heen te komen. Het kan beter zijn om rouw te zien als iets dat bij het leven hoort. Dan kun je er op een gezonde manier mee omgaan. Je hoeft je verdriet niet weg te stoppen. In plaats daarvan kun je leren leven met je verlies.

Het net gepubliceerde boek “Critical Approaches to Death, Dying and Bereavement” onderzoekt belangrijke onderwerpen rond dood, sterven en rouw vanuit een kritisch perspectief. Het laat zien hoe ervaringen met de dood sterk kunnen verschillen door sociale, culturele, historische, politieke en medische factoren, en belicht de ongelijkheden die hierbij een rol spelen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)