De blinde vlek in je financiële planning: wat gebeurt er met je woning na overlijden?

De blinde vlek in je financiële planning: wat gebeurt er met je woning na overlijden?

Recent onderzoek van het Verbond van Verzekeraars laat me schrikken. Onder 17.000 mensen blijkt dat vooral huurders en zelfstandige ondernemers hun financiële zaken na overlijden niet goed hebben geregeld.

Als RegisterExecuteur zie ik in mijn praktijk regelmatig dat nabestaanden in de problemen komen omdat er financieel niets was voorbereid. Het is hartverscheurend als iemand tijdens een diepe rouwperiode ook nog eens verplicht moet verhuizen omdat de woonlasten niet meer op te brengen zijn.

De harde cijfers

De cijfers zijn behoorlijk confronterend: slechts 15 procent van de huurders heeft een overlijdensrisicoverzekering. Bij huiseigenaren ligt dit percentage op 38 procent. Dit grote verschil komt doordat bij het afsluiten van een hypotheek de overlijdensrisicoverzekering vaak ter sprake komt tijdens een adviesgesprek. Bij huurders gebeurt dit niet automatisch – zij moeten zelf het initiatief nemen.

Wat mij vooral zorgen baart zijn de zelfstandig ondernemers – slechts 25 procent heeft dit geregeld. Extra zorgelijk omdat zij vaak ook geen nabestaandenpensioen hebben via een werkgever. Hun nabestaanden lopen daarmee dubbel risico.

Financiële zorgen na overlijden

Een recente peiling onder 600 nabestaanden toont aan dat meer dan de helft financiële problemen kreeg na het overlijden van hun partner. Veertig procent kampt nog steeds met geldproblemen. Op de huidige oververhitte woningmarkt is het vinden van een betaalbaar alternatief vrijwel onmogelijk geworden.

Voorbij de verzekering kijken

Het gaat hier niet alleen om een verzekering. Het gaat om de fundamentele vraag: wat laat je je dierbaren na? Natuurlijk, niemand denkt graag na over zijn eigen overlijden. Maar is “ze zoeken het maar uit als ik er niet meer ben” wel een eerlijke houding tegenover de mensen die achterblijven? Want dat betekent misschien ook dat ze “lekker” mogen gaan verhuizen als jij er niet meer bent.

Neem vandaag nog actie

Het regelen van je financiële nalatenschap is geen prettig onderwerp. Maar het geeft wel rust – voor jezelf én je nabestaanden. Begin met het in kaart brengen van je situatie:

  • Wat zijn je vaste lasten?
  • Wat gebeurt er met je woning als jij er niet meer bent?
  • Hebben je nabestaanden voldoende inkomen om de lasten te dragen?

Ik pleit niet voor het verplicht stellen van verzekeringen. Wel vind ik het belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt. Want is het niet precies dat wat je je nabestaanden gunt: dat ze in alle rust kunnen rouwen, zonder zich zorgen te maken over het dak boven hun hoofd?

Waar moet je beginnen?

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel me gerust! Ik help je graag door de papierberg heen. Want zo regel je het voor jezelf én voor de mensen die je lief zijn. Laat een berichtje of terugbelverzoek achter.

Sandra Jongeneelen
RegisterExecuteur

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)