Toespraak bij afscheid van een opa

Uitvaartspeech voorbeelden

Als je een toespraak moet geven bij een uitvaart, kan het een grote opgave zijn om de juiste woorden te vinden. Juist daar, bij een begrafenis of crematie, wil je dat het goed is en dat je vertelt wat je zou willen zeggen. Bij een afscheid van een opa is dat heel persoonlijk. Zie dit voorbeeld als een inspiratie, maar weet dat er niemand was zoals jouw opa.

Een held.

De held van velen.

Maar vooral ook mijn held.

Opa, dat ben jij.

Je was een bescheiden man die van het leven hield en aandacht had. Bij leven vond je al belangrijk dat we niet in somberheid zouden blijven zitten, maar dat we elkaar zouden blijven vasthouden. Nu je er niet meer bent, zullen we je advies proberen te volgen.

Dat je altijd aandacht had en tijd had om te luisteren, dàt is wie jij was. En dàt is wat de mensen die je echt kenden zich zullen herinneren.

Zelf zal ik je typische opa grappen niet vergeten. Wat hebben we gelachen en nog steeds moet ik glimlachen als ik sommige moppen herinner. Ze zijn denk ik niet geschikt voor dit moment, maar om die moppen zal ik altijd om je lachen.

Mijn eerste herinneringen aan je zijn van de tijd dat ik nog zo’n klein ventje was. Ik herinner je stevige armen om me heen. In die armen kon ik heerlijk slapen en dat heb ik ook vaak gedaan. In je armen was ik veilig.

Nu zal het een beetje kouder zijn, nu ik die armen niet meer om me heen zal voelen. ‘k Mis je nu al. Maar we houden elkaar daarom juist nu wat steviger vast. Zoals jij ook zou hebben gedaan.

Rust zacht.

Kom je er niet uit? Bel direct naar nummer 06-82657063. Voor slechts €149,- schrijven we jouw toespraak na een persoonlijk gesprek van een uur. Lees meer over onze werkwijze »