Toespraak bij afscheid van een collega

Uitvaartspeech voorbeelden

Als je een toespraak moet geven bij een uitvaart, kan het een grote opgave zijn om de juiste woorden te vinden. Juist daar, bij een begrafenis of crematie, wil je dat het goed is en dat je vertelt wat je zou willen zeggen. Bij een afscheid van een collega, of dat nu een leidinggevende was, een naaste collega of iemand waar je leiding aan gaf, het is altijd persoonlijk. Zie dit voorbeeld als een inspiratie.

‘Gedenk te sterven’.

Het is zo’n uitspraak die af en toe in mijn gedachten komt en me herinnert aan het feit dat ons leven eindig is. We stellen het ons voor hoe het voor ieder van ons ooit voorbij zal zijn. Vandaag herinneren we ###. Ik had niet gedacht dat het nu al zou zijn.

### gaf leiding aan onze afdeling en heeft ons zelf voorbereid op deze dag van afscheid. Hij was zich ervan bewust dat dit er aan kwam en dat het misschien wel eens snel zou kunnen gaan. Hij was eerlijk in zijn boodschap dat we afscheid gingen nemen. En toch, we werden ondanks dat toch overvallen door zijn heengaan.

We hebben allemaal onze eigen herinneringen aan ###, maar als er één ding is waar iedereen direct aan denkt, is dat hij altijd aandacht had. Hij wist hoe het thuis ging, hij wist als er iets belangrijks bij je thuis of in je privé situatie gebeurde. Op je verjaardag kon je hem niet ontlopen, want hij kwam dan luid zingend je kantoor binnen om je even in het zonnetje te zetten. Hij had aandacht voor ieder mens.

Nee, ### was niet zomaar je baas. Je geloofde hem. Voor hem alleen al zette je een stap extra. Hij haalde het beste in de mens naar boven.

We prijzen ons gelukkig hem te hebben gekend en onder zijn leiding te hebben gewerkt. Ze zeggen dat de wereld verandert door een voorbeeld, niet door een mening. ### was een voorbeeld en wat gaan wij hem ongelofelijk missen. En als wij dat al doen, hoe moeten jullie, zijn familie en vrienden, hem wel niet missen.

De wereld is een mooi en bijzonder mens kwijtgeraakt. In herinnering zullen we hem dicht bij ons houden.

Dag ###, rust zacht.