Toespraak bij afscheid van een vriend

Uitvaartspeech voorbeelden

Als je een toespraak moet geven bij een uitvaart, kan het een grote opgave zijn om de juiste woorden te vinden. Juist daar, bij een begrafenis of crematie, wil je dat het goed is en dat je vertelt wat je zou willen zeggen. Bij een afscheid van een vriend is dat heel persoonlijk. Zie dit voorbeeld als een inspiratie, maar weet dat er niemand was zoals jouw vriend en jullie vriendschap was uniek.

Wat goed om hier met zoveel mensen aanwezig te zijn voor het afscheid van mijn goede vriend Johan. En hij was niet zomaar een vriend. Vaak hebben we elkaar gevonden in oefenruimtes en tijdens optredens.

Johan en ik liepen elkaar een jaar of tien tegen het lijf tijdens een zomerfestival. Hij speelde in het ene bandje en ik in een ander bandje. Toen we in gesprek waren tijdens een biertje, bedachten we dat we wel eens wat samen zouden kunnen doen. En van het een kwam het ander.

Dat hij een van de beste bassisten was die ik kende, daar moest hij maar weinig van weten. Het liefst was hij bezig op de achtergrond, helemaal opgaande in de muziek van het moment.

Muziek was zijn grote liefde en er konden maar weinig dingen daarbij in de buurt komen. Op één ding na dan. Zijn gezin was zijn alles. En wat moet hij een leegte in jullie gezin en familie achterlaten.

Johan, ons laatste liedje dat we speelden was 'We'll meet again' als een melancholisch afscheid. We hebben gehuild maar de muziek vertelde alles wat er te vertellen was. We zien je weer eens, maar in de tussentijd zal je enorm gemist worden. De baslijnen in de muziek zullen nooit hetzelfde zijn.

Rake Woorden

PRAKTISCHE GIDS VOOR HET SCHRIJVEN VAN EEN TOESPRAAK

Een behulpzaam, praktisch en prachtig vormgegeven boek voor het schrijven van een toespraak bij een uitvaart. 48 pagina's vol met direct toe te passen tips, invulopties, veel citaten en suggesties samen met een aantal prachtige voorbeelden van toespraken die zijn gehouden bij begrafenissen en herinnermomenten.